Зима

Зима
Пролет

22 март 2019 г.

Не искам да съм млад, искам да съм политик!

Вече разбирам защо в българската литература липсва ярко  изразено абсурдистко течение - ние се раждаме, живеем и мрем в среда на непрекъснат абсурд.
 
Той ни  е нормата, абсурдното е нормалното за нас. Затова и  повечето ни писатели - млади и стари, бягат в лоното на историята - там  да открият вдъхновение.

Бягството за нас - останалите, обаче е непостижимо. И животът просто ни засипва с примери за абсурди. Прочутият Беър Грилс и екипът му оцеляваха няколко дни във Великата Рилска пустиня, след което екоминистър Нено Димов му тресна глоба от 5000 лева. Същият строг пазител на природата обаче не видя нищо противозаконно в изкопаването на 15-метров широк канал за източването на Шабленското езеро. Унищожени бяха дюни в защитената местност, под въпрос е популацията на редки птици, които домуват там. А  рибата в отводнените райони направо си измря. И всичко това, защото били наводнени мазетата на правителствената резиденция край Шабла. Няма нарушение, отсече Димов след проверка по случая.

Няма нарушение - така обяви и Комисията за конфликт на интереси след проверката защо финансовият министър Владислав Горанов живее безплатно в огромен апартамент на чуждо име в луксозния комплекс "Есте". Оказва се, че вместо програма за насърчаване на младото население с преференции при закупуване на жилища  имаме програма за насърчаване на политиците за придобиване на огромни луксозни жилища на смешни цени. Партийният строител на ГЕРБ Цветан Цветанов се уреди по тази програма с толкова обширен апартамент, че с кон може да го обхожда. А  и за коня даже има асансьор.

Спомням си, че за моя апартамент от 60 кв. м с общите площи, където цената на зелено беше 690 евро, закупен с парите от продажбата на панелката на родителите ми  в "Люлин" и  с кредит от 30 000 лв., ДАНС трябваше да провери откъде иде сумата извън кредита. И сигурно е проверила. Любопитно ми е дали агенцията е изяснила произхода на онези 100 000 лв., които новодомецът Цветанов е доплатил за покупката. Или ги е предал в куфарче, а не по банков път?

Както и да е. Програмата за политици действа с пълна пара и в нея няма такива глупости, както самоучастието в програмата за саниране например. Не, преференциите са тотални - 650 евро на квадрат при реална цена от 3500. Такова нещо нямаше даже по времето на соца  в прословутата Република на младостта в Странджа - Сакар.

И днес хората не искат да са млади, защото да си млад в България е трудно. Не, те искат да са политици. Да са майката на народа, каквато е правосъдната министърка Цецка Цачева, която също си купила  апартамент по  преференциални цени. Пак  от същата строителна фирма "Артекс". Ама то след като имаш съответната програма, трябва да има и изпълнител, нали така?

В републиката на политиците е нормално пенсионерите да са бедни, дори ако  са си скъсвали задника от бачкане. Грижата за възрастните хора се изразява два пъти в годината, под формата на 40-50 лв. добавка, колкото да си купят пуйка за Коледа или агнешко бутче за Великден. А през останалото време живите  мъртви продължават да я карат с по 200 лв. пенсия на месец. Как да не вярват в задгробния живот при това положение?!

Така и така всичко е за политиците, значи е време да се промени конституцията. Да се премахне сегашният чл.1, с ал.2 и ал.3 и да се запише следното: България е република на политиците. Цялата държавна власт произтича от тях. Тя се осъществява от тях непосредствено и чрез органите, предвидени в тази конституция. Никоя част от народа или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на политическия суверенитет.

Крайно време е нещата да си дойдат по местата. Аман от абсурди!



Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар