Зима

Зима
Пролет

17 март 2019 г.

Между полумесеца, кръста и портмонето

Бойко Борисов и вероизповеданията

Причините за острата реакция срещу законовата промяна, която на практика амнистира натрупани задължения на Главното мюфтийство към бюджета, са две: публичното недоволство от коалицията на ГЕРБ с ДПС, която за пореден път стана видима, и гняв не толкова от размера на опрощаваната сума, колкото от безцеремонната игра с правилата, които властта използва като бухалка за едни и като морков за други.

Правителството и премиерът отдавна приемат парите на данъкоплатците като лична касичка, част от която ползват, както решат. Най-фрапиращият пример беше през 2016 г., когато с едно изречение в проектобюджета за следващата година бяха опростени десетки финансови корекции на общини.

Става дума за стотици милиони левове, натрупани от обществени поръчки с установени нередности. Така вместо отговорност да понесат онези, които са ги раздавали (кметовете), този масраф го платихме всички ние през държавния бюджет. И това - след многократни и публични обещания от министрите, че общините трябва да си носят отговорността, за да се научат как не бива да се прави.

На този фон 8 млн. лв. изглеждат скромна сума. Но тя показва и до каква степен е стигнала зависимостта на ГЕРБ от ДПС. А иначе мотивът, че държавата трябва да подкрепя вероизповеданията, за да не им плащат други, е смислен. Добре е да знаеш, че някой друг не прокарва политика през собствените ти храмове. Въпросът е колко можем да сме сигурни, че това е така.

Както е очевидно с добре охранената Българска православна църква и зависимостта й от Русия, този въпрос невинаги опира до пари, а до други работещи механизми в една държава - прокуратура и служби например. 


А тях Борисов няма как да си купи с 8 млн., нито за съжаление можем да събираме капачки за тази цел.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар