Зима

Зима
Пролет

10 април 2019 г.

40 години от полета на първия български космонавт

"С моя полет преди 40 години България стана шестата космическа държава в света, участвала в пилотирани полети и третата страна в света, създала космически храни."
 
Това заяви първият български космонавт Георги Иванов по време на честване в БАН.

На днешната дата отбелязваме 40 години от полета на първия български космонавт. За годишнината дойдоха космонавти от пет европейски страни. Това са петимата космонавти от международната програма "Интеркосмос" - Павел Виноградов (Русия), Владимир Ремек (Чехия), Мирослав Хермашевски (Полша), Берталан Фаркаш (Унгария), Иван Бела (Словакия), както и Татяна Егорова - съпругата на Борис Егоров.

"Младото поколение трябва да разбере какво е направила българската космическа наука в изминалите години, а през 1971-1972 г. България стана 18-ата космическа държава, призната от ООН", заяви Георги Иванов. Той отбеляза, че тогава се създава български прибор, който е летял успешно на космически ракети.
 

"След моя полет български учени и специалисти създадоха нови системи за два космически кораба по програмата "България 1300", които много дълго време предаваха данни", разказа Георги Иванов.

"Институтът за космически изследвания и технологии сега работи основно по проекти на Европейската космическа агенция", каза проф. Румен Недков, цитиран от БТА. Той заяви, че за да имаме трети български космонавт, първо, трябва да се създаде научна програма, да има финансови средства, за да бъде той подготвен, както да има и време, за да присъства той на Международната космическа станция.

По повод годишнината във фоайето на БАН бе открита фотоизложба с кадри от подготовката и полета на Георги Иванов. На тържествената сесия на Георги Иванов и на космонавтите бяха връчени и почетните знаци на ИКИТ-БАН.


Няма коментари:

Публикуване на коментар