Зима

Зима
Пролет

2 април 2019 г.

Пребиотични храни, които правят червата по-здрави

Вместо пиене на хранителни добавки, подхранвайте чревните бактерии по натурален начин

За да бъдат здрави червата ви и полезната чревна флора в тях е необходимо да не забравяте редовно да включвате пребиотични храни в менюто си. 


Пребиотиците представляват диетични неразтворими фибри, с които полезните бактерии в червата се хранят.

Вместо да пиете хранителни добавки, когато това се наложи просто наблягайте на храните, богати на фибри и стимулиращи здравословния растеж на полезните бактерии и всичко с червата ви ще бъде наред.

Ето 7 от най-богатите на пребиотици храни, полезни за чревната флора.

Чесън

Чесънът е известен като природен антибиотик. В него се съдържат обаче и много пребиотични фибри, които подобряват състоянието на чревната флора. Алицинът в чесъна, който дава характерния му вкус и аромат, е антиоксидант, имащ антимикробни свойства. Той потушава възпаленията в червата и стимулира деленето на полезните бактерии. Като полезен ефект от това се наблюдава намаляване на газовете и контрол на изхожданията.

Хикама

Хикама е екзотично кореноплодно, което е много богато на витамин С и инулин – пребиотична фибра, която поддържа здравето на червата. Полезните въглехидрати и нишесте в структурата на хикама правят вкуса му да наподобява едновременно ябълка и картоф. Влакнините в него помагат на чревните бактерии да се делят нормално и да изпълняват функциите си.

Артишок


Артишокът не е сред любимите зеленчуци на мнозина, но определено заслужава наистина специално място на трапезата, ако искаме да поддържаме здрава чревна среда. Артишокът принадлежи към семейството на слънчогледа, въпреки че на външен вид прилича на рошав картоф. Изключително богат е на пребиотици, което подпомага увеличаването на полезните бактерии в червата.

Ябълки

Пектинът в ябълките пречи на развитието на болестотворни бактерии в червата, като същевременно поддържа добро състояние на чревните пробиотични микроорганизми. Пектинът увеличава нивата на някои късоверижни мастни киселини, стимулиращи деленето и здравето на чревните бактерии.

Аспержи

Аспержите също са много богати на инулин. Той стимулира здравословните бактерии, необходими за работата на храносмилателната и имунната системи. Има свойството да потиска възпалението. Препоръчително е да се консумират сурови или съвсем леко термично обработени аспержи. В противен случай полезните им влакнини се разрушават.

Лук

Лукът е превъзходен източник на инулин. В него се съдържат още фруктоолигозахариди, вид сложни въглехидрати, които подхранват чревната флора.

Банани

Бананите са сред плодовете с най-високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Съдържат и малко количество инулин. От гледна точка на подхранването на червата, зелените банани са по-полезни, тъй като съдържанието на фибри е по-голямо.




Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар