Зима

Зима
Пролет

30 април 2019 г.

Защо забравиха Борисов за срещата на Западните Балкани?

Защо не е поканен Бойко Борисов? 


Такъв въпрос зададе сръбският президент Александър Вучич преди срещата с лидерите на Западните Балкани, която се проведе в Берлин и чиито домакини бяха германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

Въпросът на Вучич звучи логично, особено за българските уши, след като преди една година определихме за фокус на нашето европредседателство именно приемането на страните от региона в Европейския съюз. Тогава нашият премиер не пожали сили, за да промотира приобщаването на съседите ни, но и себе си като фигурата, от чиито усилия зависи всичко. Лидерите на ЕС, които се стекоха за срещата на върха в София, се изказваха положително, но и с известни резерви към инициативата му. У непредубедения български наблюдател, навярно не и без помощта на нашите медии, обаче остана усещането, че едва ли не сватбата предстои, а на нашия премиер се пада почетното място на сватовника.

Затова и когато Борисов не получи покана за Берлин бе нормално това да предизвика учудване и коментари в две посоки - за неблагодарността на западните лидери, както и за самонадценяването на нашия премиер.

А истината е, че място за Борисов в Берлин нямаше. Най-напред, събитието бе организирано лично от Меркел и Макрон и не бе инициатива на Брюксел, така че само от двамата зависеше кого и защо да поканят. Второ, срещата бе с лидери на Западните Балкани, а България не се намира в този регион. Е, явно и ръководителите на двете водещи страни в Евросъюза смятат, че могат някак да се справят и без посредническите услуги на Борисов.

Колкото до коментара на Вучич, в него освен нашия премиер бяха включени и румънската му колежка Дънчила, унгарският му колега Орбан и други. Иначе казано сръбският президент питаше защо срещата е с лидерите на Западните Балкани, а не в някакъв друг формат.

И най-накрая - в Берлин сватба нямаше, та да се кани сватовникът. Едва замаскираната истинска цел на събитието бе да се постигне пробив в преговорите между Сърбия и Косово, а представителите на другите страни служеха по-скоро за фон. И срещата не постигна нищо. Едва ли и присъствието на Борисов щеше да помогне с нещо.

Така беше преди година
Иван Гуляшки, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар