Зима

Зима
Пролет

4 април 2019 г.

Франк-Валтер Щайнмайер: Германия подкрепя изграждането на завод на "Фолксваген" в България

Румен Радев: Германия за нас е стратегически партньор, надежден съюзник и дългогодишен приятел
 
"Германия подкрепя изграждането на завод на "Фолксваген" в България."

Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в България, след срещата си българския си колега Румен Радев, съобщава "Канал 3".

"С този сигнал искаме да изпратим посланието, че Германия има голям интерес политическите, културните и икономическите отношения между нашите две страни да продължат и да станат още по-тесни", каза Щайнмайер.

От своя страна Радев заяви, че с Щайнмайер са обсъдили перспективите за стратегическа германска инвестиция в България.

"Смятам, че успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основание да вярваме, че България може и е готова и заслужава да има стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство", каза българският държавен глава.

Радев е уверил Щайнмайер, че в България съществува пълен консенсус да предоставим най-добрите възможности и сигурна инвестиционна среда за една такава инвестиция.

"Германия за нас е стратегически партньор, надежден съюзник и дългогодишен приятел. С Германия ни свързват дълбоки връзки между двата народа винаги е имало близост, независимо от предизвикателствата на различните епохи. Тази година ние отбелязваме 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Германия. Германия е най-големият икономически търговски партньор на България. За миналата година стокообменът надхвърля 8 млрд. евро. Това е една чувствителна цифра за нашата страна. Този стокообмен непрекъснато расте през годините. Ние вярваме, че тази тенденция ще се запази. Още по-важното е, че не става въпрос само за търговски отношения. Става въпрос за значими немски инвестиции и силно немско бизнес присъствие в България, за успешно икономическо сътрудничество и за успешни съвместни производства, които повишават нашата конкурентоспособност", каза още държавният глава.

Той обяви, че пред германския си колега е повдигнал темата и за пакета "Мобилност", като е изразил позицията на страната ни, че той противоречи на основни принципи на Европейския съюз.

Радев обяви, че утре заедно с Щайнмайер ще посетят едно от успешните германски предприятия в района на Пловдив.

Очаква се управителният съвет на автомобилния гигант да вземе решение къде ще бъде новият му завод през май. Според публикации в пресата основната конкуренция е между България и Сърбия. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви по този повод, че изграждането на завода в Сърбия ще промени "кръвната картина на нашата икономика".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар