Зима

Зима
Пролет

15 май 2019 г.

Седем агенти на бившата ДС са сред кандидатите за евродепутати откри Комисията по досиетата

Обявените сега бивши сътрудници на ДС са отдавна известни на обществото
 
Само седем агенти на бившата Държавна сигурност откри Комисията по досиетата в листите на партиите и коалициите, участнички в изборите за Европейски парламент на 26 май 2019 година. Проверените лица са 115. 

Обявените сега бивши сътрудници на ДС са отдавна известни на обществото, тъй като през годините на прехода са заемали редица публични длъжности или са били министри и депутати, и като такива са проверявани няколко пъти. Така че нови разкрития и изненади няма.

Велизар Енчев, Румен Гечев и Емил Георгиев са кандидати за евродепутати от листата на "БСП за България", чийто водач е журналистката Елена Йончева. Всъщност, за лидера на партия "Българска пролет" и журналист Велизар Енчев отдавна се знае, че е бил щатен служител на Първо главно управление, т.е. разузнаването. Той заема десетата позиция в листата на БСП като представител на гражданската квота.

Шефът на Политически клуб "Екогласност" Емил Георгиев заема последната 17-та позиция в листата на БСП, също от гражданската квота. Той е сътрудничил под името "Станислав" на отделите на Държавна сигурност в управленията на МВР в Хасково и Видин. Снет е от отчет през 1985 година.

Проф. Румен Гечев е бил секретен сътрудник на Първо главно управление под псевдонима "Економов" до 1991-ва. Той е на пето място в червената листа. Бил е вицепремиер в правителството на Жан Виденов, когато се случиха най-масовите фалити на банка у нас.

Двама са бившите агенти на страховитата Държавна сигурност в листата на кандидатите за евродепутати на "ВМРО-Българско национално движение", водена от Ангел Джамбазки.

Александър Урумов, който е директор на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната, се изявява също като писател, драматург и общественик, яростен противник на Истанбулската конвенция. До 1990 г. той е бил агент на военното контраразузнаване, т. нар. ВКР, под псевдонима "Абел".

Експертът по сигурност Христо Смоленов пък до 1988-а е сътрудничил на вездесъщото Шесто управление на ДС под името "Андрей".

Обединението около формацията на Георги Първанов – АБВ, което се явява на тези евроизбори със старото наименование на социалистическата партия "Коалиция за България", е включило в кандидатската си листа Боян Киров, който е бивш дипломат и е сътрудничил дълги години на разузнаването и контраразузнаването, като е използвал псевдонимите "Кирил" и "Петров".

Финансистът Кольо Парамов се е озовал в листата с кандидати за членове на Европейския парламент на коалиция "Воля – българските родолюбци", водена от Веселин Марешки. Той е сътрудничил на Държавна сигурност, на управление "Гранични войски" в качеството на резидент. Подвизавал се е под името "Яков" и снет от отчет през 1986 година.

 Велизар Енчев, бивш щатен служител на Първо главно управление

Няма коментари:

Публикуване на коментар