Зима

Зима
Пролет

2 май 2019 г.

Едва ли ще се стигне до наказателна отговорност за собствениците на псевдокъщите за гости

Оперативните програми, са конструирани корупционно, т. е. много тесен кръг хора се възползват от парите от европейските фондове
 
 Едва ли ще се стигне до наказателна отговорност за собствениците на псевдокъщите за гости, макар че по тези казуси могат да бъдат приложени текстове от Наказателния кодекс. Ще има някакви корекции, връщане на пари и дотам.

До тази скептична обща констатация достигнаха в сутрешния блок на Нова телевизия Тихомир Безлов, който е експерт по сигурността към Центъра за изследване на демокрацията, и Юлиана Николова, която е директор на портал "Европа".

Според Безлов къщите за гости не са донесли ползи за околния бизнес в населените места и цялостният резултат е, че има пропуснати ползи за обществото, тъй като не се създава поминък за местните и облагите са само за малцина, а всъщност размерът на европарите е гигантски, ако се сравнят с бюджетните средства на малките общини.

Експертът открои проблема с ефективността на харченето на парите от оперативните европейски програми, които тръгнаха още в началото на века с предприсъединителните фондове, около които са изникнали и много консултанти, дошли от държавната администрация.

"Правят се къщи, стадиони и плувни басейни в села с по 100 души население. Строят се къщи за гости, които никога не се отключват", констатира проблема Безлов.

По думите му оперативните програми, по-голямата част от които са финансирани с европейски средства, са конструирани корупционно, т. е. много тесен кръг хора се възползват от парите от европейските фондове.

Запитан в тази връзка за бъдещия европейски главен прокурор, чиято основна задача ще бъде борба със злоупотребите с пари от европейските фондове, Безлов изтъкна, че силно се преувеличава ролята на европейския главен прокурор, тъй като българските полицаи и дознатели ще събират доказателствата, а делата ще минават през българските съдилища.

Според Юлиана Николова българските данъкоплатци ще платят на Европа за виновниците за фалшивите къщи за гости. Тя припомни делото "САПАРД", по което в Германия има ефективни присъди и хора, лежали в затвора, докато в България делото беше забатачено и така и никой не понесе наказателна отговорност за гигантските кражби.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар