Зима

Зима
Пролет

2 май 2019 г.

Хрантутниците във властта на проверочен!

Каква ти пътна безопасност, щом шефката на едноименната държавна агенция ръси откровени дивотии?!
 
Да се въведат физически и психологически тестове за шофьорите над 60-годишна възраст. 

Това предлага новата Държавна агенция за пътна безопасност в лицето на емблематичната си председателка Малина Крумова. Същата, която от студентската скамейка се навърта кариерно все около еврофондовете преди да стане главен координатор във войната по пътищата, оглавил 12-ата поред структура в тази насока.

Хранилката изглежда си я бива, а преяждането води до (ще прощавате за чуждиците, ама звучат наукообразно) ментални девиации. Това специалистите по пътна безопасност станаха напоследък голям хит. Щом като частни институти с такава дейност взеха да мътят водата на бюджетните органи, трябва нещо да се отчита. И понеже няма какво, наблягаме на целите, мерките и обещанията.

Калина-Малина Крумова казва, че "до края на годината трябва да се предприемат адекватни мерки, за да се намали броят на пътно-транспортните произшествия". Умно, нали, не бяхме го чували. Обезопасяване на инфрастуктурата, въвеждане на ограничителни системи, успокояване на движението в населените места, провеждане на информационни кампании и други. Колкото до задкормилните устройства, проблемът бил с онези над 60 години. Другите - картинка ненагледна!

"Трябва да се въведе система за продължаващо обучение на шофьорите, както и механизъм за по-често провеждане на опреснителни шофьорски курсове.Тоест, когато станат на 60 години, не да имат безсрочна книжка, а напротив - да подлежат на физическа и психологическа проверка дали  отговарят на изискванията да бъдат шофьори. От друга страна, трябва да направим система за продължаващо обучение на шофьорите, защото правилата се променят, технологиите се променят, автомобилите се променят, поради което е необходимо периодично да се провеждат обучения", обяви Крумова в Русе. Където, представете си, "миналата седмица в града е блъснат 95-годишен пешеходец - шофьорът е на 71 години".

Макар и колебливо Крумова добавя, че не бива да се поставя горна граница за шофиране, "защото един 60-годишен човек е различен от друг 60-годишен човек". Но изглежда е убедена, че с настъпването на тази възраст на всички шофьори животът трябва да бъде допълнително тровен, за да си оправдаят пътните чиновници постовете и заплатите. В резюме: „Когато станат на 60 години, не да имат безсрочна книжка, а напротив  - по-често да подлежат на физическа и психологическа проверка”.

У нас повече от мераклиите са само онези, които се изказват авторитетно - като уволнени за добре свършена работа. За месеците като премиерски съветник, а после и като шеф на държавна агенция към Министерския съвет Крумова можеше да хвърли поне едно око на издадената от МВР Наредба за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на МПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина. В нея са регламентирани сроковете на валидност на шофьорските книжки и безсрочни такива няма. За основните категории срокът е 10 години, а за останалите, включително на лицата с трайни увреждания - до 5 години.

На същата русенска изява компания на Крумова правеше шефът на тамошната пътна полиция Михаил Манов. Както може да се досетим преди още да сме го чули, човекът вижда проблема съвсем другаде. Там, където го виждаме всички  - "водачите с употреба на наркотични вещества или техни аналози - млади хора, които търсят адреналина”. Тези, чиито книжки са като разрешително на луд за картечница.

Чудим се още как ще се пенсионират на 65-годишна възраст професионалните шофьори и всички, които ползват автомобили за да работят, ако след 60-годишна възраст започнат да ги мотаят с книжките. Имаме и безплатни идеи с цел постигане на видими резултати. Като например да сменят книжките, талоните и табелите на всички шофьори всяка година. Да бодат още по-ударно край пътищата знаци и табели, поставени там, където не им е мястото, или са направо излишни.

Междувременно да мислят за нова структура за пътна безопасност, която пък да координира досегашните, включително агенцията на Крумова. Защо не министерство на първостепенна бюджетна издръжка от тол-таксите, който трябва да бъдат подобаващо усвоявани?! Нали все пак никой не допуска, че многомилионните приходи от новия пътен данък ще бъдат ползвани по предназначение преди по-голямата част от тях да потъне в правилните джобове.

А какво стана, прочее, с патриотичната идея депутатите да минават на психотест и дрегер за наркотици, за да бъде изчистен образът на народното представителство? Заметоха я под килима, а следваше да бъде развита с аналогични мерки. По отношение на министрите, едрите чиновници, калинките, блондинките и прочее хрантутници на обществена издръжка.

 Малина Крумова
Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар