Пролет

Пролет

28 май 2019 г.

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност за загубата на евроизборите

Според нея трудно се сваля авторитарна власт, а срещу левицата е била изправена цялата държавна машина
 
 Червената шефка Корнелия Нинова, която подаде оставка пред Националния съвет на БСП, е заявила пред съпартийците си, че поема цялата отговорност за загубата на евровота.

"Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме. Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори - близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката - губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост", е заявила тя, цитирана от пресцентъра на БСП.

Според нея трудно се сваля авторитарна власт, а срещу левицата е била изправена цялата държавна машина, "медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува".

"Затова се обръщам към всички вас - да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години дава този резултат - подобряване в абсолютни стойности", е казала червената шефка.

Въпреки това тя признава, че е факт загубата на тези избори.

"Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството.

При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП", е заявила още Нинова.

Нейното предложение до Националния съвет е да се свика Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава оставката й. Дотогава трябва да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор.

"Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия председател", е казала соцлидерката.

Според нея след това левицата трябва да се съсредоточи върху местната кампания.

"И, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори", е заключила Нинова.Няма коментари:

Публикуване на коментар