Зима

Зима
Пролет

13 май 2019 г.

Невиждана, оспорвана и зрелищна - борбата за титлата в Англия

Числата и фактите зад историческия сезон във Висшата лига
 
Невиждана, оспорвана и зрелищна... 

Определенията за борбата за титлата във Висшата лига могат да бъдат много.

"Манчестър сити" защити шампионския си успех от предния сезон и остава на върха. След като преди година "гражданите" счупиха серия рекорди с впечатляващото си представяне, сега отново имаше исторически постижения. Те обаче бяха осигурени благодарение на изключителната надпревара между водения от Хосеп Гуардиола отбор и "Ливърпул".

Мениджърът на "Сити" и колегата му Юрген Клоп проявиха взаимно уважение и спортсменски оцениха високо качествата на другия отбор. В същото време изразиха увереност, че през следващия сезон отборите им ще са още по-добри.

Какви са числата и фактите зад историческия сезон във Висшата лига:

0 - "Ливърпул" не допусна нито една загуба на "Анфийлд".

1 - "Манчестър сити" стана първият отбор от десет години насам, който успява да защити титлата си в английското първенство.

1 - "Ливърпул" остана втори, след като допусна една-единствена загуба през сезона.

3 - Гуардиола е третият мениджър, който извежда отбора си до титлата в Англия в два поредни сезона. Това са постигали сър Алекс Фъргюсън с "Манчестър юнайтед" (три пъти) и Жозе Моуриньо с "Челси".

4 - С четвъртата си титла за последните седем години "Манчестър сити" изпревари "Арсенал" и излезе трети в класирането от създаването на Висшата лига. Общо клубът има шест титли на Англия.

5 - Общият брой загуби на "Манчестър сити" и "Ливърпул" през сезона е рекорд. Досега първият и вторият бяха губили общо шест мача в два случая - 2004-2005 ("Челси" и "Арсенал") и 2008-2009 ("Манчестър юнайтед" и "Ливърпул").

14 - Броят на поредните победи, с които "гражданите" приключиха сезона по пътя към върха.

21 - С 21 гола за шампионите Серхио Агуеро стана вторият футболист в историята, вкарал 20 или повече пъти в шест сезона във Висшата лига. Рекордът е на Алън Шиърър (седем сезона - три с "Блекбърн" и четири с "Нюкасъл").

22 - С по 22 гола Мохамед Салах и Садио Мане от "Ливърпул", както и Пиер-Емерик Обамеянг от "Арсенал" станаха голмайстори във Висшата лига. Това е четвъртият случай в историята, в който двама играчи от един отбор вкарват 20 или повече гола.


32 - Във втори пореден сезон "Сити" става шампион с рекордните 32 победи.

62 - Общият брой победи за първия и втория в класирането, което е рекорд.

97 - "Ливърпул" е първият отбор в историята, който с 97 точки не успява да стане шампион. С този актив отборът щеше да е шампион в 25 от 27-те сезона от създаването на Висшата лига. Досега "Лийдс" държеше рекорда за най-добър втори с 91 точки от сезон 1970-1971. От създаването на Висшата лига рекордът беше за "Юнайтед" - 89 преди седем години. "Ливърпул" постави и рекорд за отбор, завършил с най-много точки в петте водещи първенства в Европа, без да спечели титлата. През 2009-2010 г. "Реал" (Мадрид) събра 96 точки, но изгуби надпреварата с "Барселона", воден тогава от... Гуардиола.

141 - Броят на дните, в които "Ливърпул" беше начело на класирането. Това е с 16 повече от шампиона "Манчестър сити". "Челси" водеше в девет дни, а "Манчестър юнайтед" беше на върха за ден - след победата си с 2:1 срещу "Лестър" в двубоя, с който сезонът беше открит.

195 - Общият сбор на точките на "Сити" и "Ливърпул" е най-високият в историята, събиран от първите два отбора. Това е третият пореден сезон, в който се чупи рекордът - миналата година "Сити" и "Манчестър юнайтед" събраха 181 точки, а преди това "Челси" и "Тотнъм" - 179.

2088 - "Гражданите" подобриха собствения си рекорд за минути, в които отборът е бил напред в резултата. Това е със 179 повече от постижението на отбора през сезон 2013-2014, когато мениджър беше Мануел Пелегрини (1909).


Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар