Зима

Зима
Пролет

14 май 2019 г.

Време е за чисти хора, за да има операция „Чисти ръце”

Време е за българския Джовани Фалконе! Не за политическа удобна креатура, от която да не зависи нищо...
 
Започват преговорите за избор на нов главен прокурор на България. Избор, който ще бъде решаващ за борбата с престъпността и корупцията, разяли държавата. 

Значението на този пост е ключово. И от него зависи дали политиците ще крадат под сигурният чадър на прокуратурата, или ще внимават за всяка своя дума и действие, защото знаят, че обвинителят на народа ги гледа. Защото всъщност това е прокурорът. Обвинението. Този, който в името на народа преследва и обвинява престъпниците. И ги изправя пред съда с издържани обвинителни актове.

Тридесет години се нагледахме на карикатури в прокуратурата. Да, звучи грозно, но това е истината. И въпреки, че имаше и свестни такива, без изключение всички се съобразяваха с политическата конюнктура. Бяха зависими. Очевадно беше…. и е.

Мислите ли, че ако прокуратурата си вършеше работата, щеше да се стигне до това безумно забогатяване на политиците, на непремерените им и вредни за България изказвания, за безумните обществени поръчки, калпаво изпълнение и дори жертви на преразпределянето на европейските средства?

Спомняте ли си Джовани Фалконе. Прокурорът, преборил мафията в Италия. Тръгнал срещу организираната престъпност и загубил живота си. Джовани Фалконе често е казвал: “Смелите умират веднъж, страхливите по хиляди пъти на ден”, за да се стигне до убийството му – взрив с 1 тон тротилов еквивалент, при който загиват заедно с него съпругата му и тримата му охранители. На поста го наследява най-добрият му приятел Паоло Борсалино и само няколко месеца по-късно и той е взривен пред дома на майка си. И буквално пред очите й…

А сегашните прокурори на България ги засичаме по банкетите заедно с оперативно интересни лица. А главният прокурор е главният адвокат на управляващите.

Фалконе загива, но променя Италия. Най-голямото му постижение – нарушаване на омертата. Каквато има и в България.

Време е за българският Джовани Фалконе. Не за Лаура Кьовеши, която ще се бори срещу измамите с европейските пари. А за български прокурор, който да си сложи главата в торбата и да тръгне срещу мафията, превзела държавата. Да каже „стига”на безогледната корупция и унищожаване на българската икономика, селско стопанство, хора… Да разследва и седемте апартамента с какви пари са закупени, и кой е разрешил незаконното строителство на „Златния век” и терасата на един проверяващ, да разследва защо много от прокурори, съдии, следователи и полицаи имат имоти и коли и поддържат стандарт на живот, който не се обяснява със заплатата им. Да разследва кой е виновен за смъртта на животните в Странджа и си е превишил правомощията или е нарушил закона и е причинил огромни загуби на хората. Да разследва кой е допуснал в учебниците да се подменя историята на България… има работа не за един мандат, а за цял един живот.

И е време за НЕУДОБЕН ПРОКУРОР. Такъв, който да тръгне открито срещу мафията и да няма компромиси. И да има само един господар – народа и интересите на България!

Време е за българския Джовани Фалконе! Не за политическа удобна креатура, от която да не зависи нищо. Аз, като една от народа, искам на този пост човек, който да е достоен за поста, чист пред себе си и обществото, почтен и за него България и законът да бъдат над всичко!



Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар