Зима

Зима
Пролет

21 юни 2019 г.

Борисов и ГЕРБ вече са като Станишев и БСП през 2013 г. - обслужващ персонал на "балансьора"

Управляващите обслужиха искането на ДПС за финансирането на партиите от бизнеса

Двете партии, които негласно си поделят управлението – ГЕРБ и ДПС, се споразумяха да спрат досегашното държавно субсидиране на партиите и да оставят бизнеса да ги финансира - при това без ограничения. 


Решението бе обявено след знакова среща под патронажа на Делян Пеевски, увенчала двуседмичен маратон от абсурдни послания, които да убедят публиката колко е хубаво да се замени държавното финансиране с обръчите от фирми, за които говореше преди години менторът им Ахмед Доган.

Първо премиерът Борисов внесе законопроект за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев за глас с циничното признание, че това е популизъм, но го прави, защото бил ядосан. По-рано беше пояснил, че е наясно, че така "партиите ще станат собственост на бизнесмените".

После от ДПС привикаха ГЕРБ, за да им "предложат" да няма държавно финансиране, а партиите да получават неограничени дарения от фирми и частни лица. ГЕРБ възторжено припозна искането и двете партии дружно го прокламираха като "американски модел".

Няма никакво съмнение, че в България това ще означава официализиране със закон на все още задкулисната олигархична система - облагодетелстваните от политическото статукво компании вече открито ще финансират партиите във властта, които ще разпределят бюджетните порции за спонсорите си през обществените поръчки, а те ще връщат част от полученото под формата на обявени дарения за партиите и необявени комисиони за партийните велможи. Този кръг е непробиваем.

Данъкоплатците пак ще покриват сметката - но с "бонус" от практически несменяема с избори власт, свободна да безчинства както и колкото иска. Познайте колко хора от бизнеса биха се осмелили да подкрепят реално опозиционна формация.

ГЕРБ и ДПС всъщност "откриват" Латинска Америка. Иначе през 1999 г. щабът на Бил Клинтън върна дарение на Илия Павлов, по онова време президент на свързаната с ДПС бивша "Мултигруп".

Но по-важното, което разбираме от този сюжет, е, че през 2019 г. Борисов и ГЕРБ вече са като Станишев и БСП през 2013 г. - обслужващ персонал на "балансьора".

Няма коментари:

Публикуване на коментар