Зима

Зима
Пролет

22 юни 2019 г.

Над главния прокурор е само Пеевски

Държавното обвинение и медиите на депутата от ДПС

- Добър ден, прокуратурата ли е?
- Не господине, тук е друга фирма.


Вицът от години се разказва в съдебната система, а тази седмица ръководството на държавното обвинение показа, че дори не е виц. 


Накратко, флагманът в медийната флотилия на депутата от ДПС Делян Пеевски - "Телеграф", се оплакал не къде да е, а в ГДБОП заради сайт със със същото име. Простосмъртните граждани и независимият от държавата бизнес обикновено в такива случаи се обръщат към съда, но след като Пеевски си има МВР, защо да не го използва и за този частно-правен казус. От елитната служба извършили проверка и докладвали на прокуратурата. Но поради някакво разсейване вероятно казусът попаднал при случаен прокурор, който надхвърляйки правомощията си, решил да сезира Патентното ведомство, тъй като видял проблема другаде - че "Телеграф" копирал марката от едноименния британски вестник.

Още в деня, в който изданието съобщи за това посегателство срещу него, преписката е била изискана в по-горната Софийска градска прокуратура. И още в първия работен ден на седмицата се наложи главният прокурор Сотир Цацаров да свика спешна среща в кабинета си, на която освен главните редактори на изданията на Пеевски участвали заместникът му Иван Гешев, говорителят Румяна Арнаудова, градският прокурор на София Емилия Русинова и районният прокурор на София Радослав Димов. Пред служителите на Пеевски всички те обещали проблемът да бъде решен в спешен порядък, прочетохме в самите издания, а няколко дни по-късно постановлението на районния прокурор беше отменено.

Случаят е показателен преди всичко с осветяването за пореден път на действията на прокуратурата приоритетно в частния интерес на депутата от ДПС. 


И че в деволюцията в държавното обвинение над Цацаров вече не е само Господ - функцията е иззета от Пеевски.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар