Зима

Зима
Пролет

13 юни 2019 г.

ВМРО пак кътка златната кокошка "българско гражданство"

Воеводите предлагат нови възможности за търговия с удостоверения за български произход, този път под формата на "Карта българин"

Скрити зад благовидния предлог за преодоляване на демографската криза в България, депутатите от ВМРО сътвориха поредния законопроект, който ще отвори нови вратички за търгашеството с документи за чужденци. 


Този път идеята на войводите е да обхванат всички хора, които са от български произход, но нямат българско гражданство. От ВМРО предлагат да се въведе нов вид личен документ за живеещите зад граница наши сънародници, който ще се нарича "Карта българин". Тя ще се издава на онези, които искат да учат, работят и пребивават трайно у нас.

Според идеята "Карта българин" ще се издава от МВР и ще е валидна само на територията на страната. Тя няма да дава допълнителни права, като например право на гласуване, а само право на притежателя й да живее и работи в България. Срокът й ще е 10 години, ще може да се удължава до живот и с нея ще се пътува безвизово.

На пръв поглед предложението на войводите има силен патриотичен заряд - да реши проблемите с демографската криза и пазара на труда. Но нещата придобиват друг смисъл, ако си припомним пресните още скандали около търговията с удостоверения за български произход и българско гражданство. Един от основните герои в тях - бившият вече шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев тази седмица бе освободен от ареста, където бе затворен в края на октомври 2018 г. във връзка с разследване на корупционна схема за незаконно издаване на документи. Тогава бяха задържани 20 души, като в крайна сметка зад решетките останаха само Харалампиев и секретарят на агенцията Красимир Томов. Харалампиев бе пуснат на свобода под гаранция от 100 000 лева и очевидно според Темида сумата отговаря на възможностите му.

Както е известно, той бе избран на поста в ДАБЧ от квотата на ВМРО. Скандалите там обаче не са от 2018-а, а далеч по-рано, още от 2014 година, когато стана ясно, че ведомството е издало хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за това. Сред получилите ги бяха открити и хора с криминално минало и съмнително настояще като се имат предвид опасностите от терористични атаки в Европейския съюз.

Удостоверенията са необходими за натурализацията на чужденци на основание български произход, което е едно от изискванията за придобиване на български паспорт. А скоро след арестите от есента на 2018-а бившият шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието Катя Матева обяви на всеослушание, че има доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му ВМРО се издържат от продажбата на българско гражданство. Самата тя беше уволнена от министерството, след декларация на войводите в парламента.

Стигна се до там през януари 2019-а Европейската комисия да ни предупреди в прав текст за проблемите. В специален доклад тя посочи, че в България не съществува задължение за физическо пребиваване на лице, което получава "златен паспорт", нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство.

Всичко това обаче сякаш не се е случвало и сега депутатите от ВМРО, ни лук яли, ни лук мирисали, предлагат удостоверяването на български произход, необходимо за "Карта българин", отново да става по реда на Закона за българите, живеещи извън границите на страната. И като нищо ще си наложат претенциите над коалиционните си партньори от ГЕРБ - в името на спокойното довършване на управленския мандат и произтичащите от това благини.

Ето защо, когато холандски външен министър пак посети България, не бива да се гневим, ако за пореден път ни откаже съдействие за достъп до Шенген. Сегашният дипломат №1 на Холандия Стеф Блок вече културно обясни на колегата си Екатерина Захариева, че е наясно с подхода ни към трафика на хора и борбата с корупцията. По думите му, в тези области държавата ни има нужда от прогрес, а с продънена от корупция система за получаване на българско гражданство, после и на документи за самоличност на страна-членка на ЕС, няма как са се получи.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар