Лято

Лято

22 юни 2019 г.

Весислава Танчева: Прегръдката между Борисов и Пеевски не е от сега

"Откакто ГЕРБ управлява, обществените поръчки са все за фирми близки до ДПС и Пеевски."

Официализира ли се прегръдката между Борисов и Пеевски със зачестилите напоследък срещи между парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС? 

Взимайки предвид честото ходене на Пеевски в парламента от началото на новата парламентарна сесия, близостта в позициите на двете партии определено прави впечатление. Поставени ли са от ГЕРБ отново пред избор с кого да бъдат партньори и какво би станало с българската политическа система, ако предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите от бизнеса, казано с други думи прилагане ''американския модел'' в България, се приеме? 

По тези въпроси пред ФАКТИ говори политическият пиар експерт Весислава Танчева.

Относно сближаването в политически смисъл на ГЕРБ-ДПС, Пеевски-Борисов, Весислава Танчева каза следното: ''Мисля, че тази прегръдка си е доста добре официализирана през годините чрез бизнес сътрудничество. Едно абсолютно гласно, явно и видимо сътрудничество на ниво обществени поръчки. В крайна сметка през всичките години, откакто ГЕРБ е на власт, непрекъснато фирми на Делян Пеевски и свързани с ДПС обръчи от фирми, както те си ги наричат сами, печелеха и продължават да печелят апетитни обществени поръчки''.

''Ако си спомняте по изграждането на Южен поток, първото трасе от Паша дере през Северна България за Сърбия, през стотиците обществени поръчки свързани с Община Варна. Макар и ДПС да не е на власт, практически от времето на Орешарски насам, по никакъв начин техните икономически интереси и на фирмите свързани с тях не са пострадали. Напротив, ако се замислите, фалитът и унищожаването на КТБ отново е една негласна форма на съглашателство между ГЕРБ и ДПС. Събарянето на банката, фалитът ѝ, се случи след прословутото кафе, което Лютви Местан пи с Цветанов и Борисов в Кърджали. Тогава вече се говореше, че ДПС се оттегля от коалицията подкрепяща Орешарски, че това вече не ги устройва и са се пренасочили към някаква форма на съглашателство с ГЕРБ, макар и неофициално'', коментира Танчева за ФАКТИ.

''По онова време името на ДПС беше токсично и всеки, който се доближеше политически до тях, рискуваше да загуби не просто слава, а политическо доверие. Както виждате обаче, това, което те са се договаряли по онова време на кафета, в днешно време вече го виждаме реализирано. Обществените поръчки облагодетелстващи фирми на Делян Пеевски и ДПС продължават да се случват и то доста успешно. Излиза, че не е необходимо да бъдат в някаква официализирана коалиция, за да действат синхронно в парламента. Това определено не е първото тяхно синхронно действие в парламента. От друга страна доста внимават, това тяхно съглашателство да не бъде официализирано политически и наистина в това отношение за първи път сме свидетели на някаква полугласна политическа коалиция, която беше официализирана не от ГЕРБ, а от ДПС'', добави по тази тема политическият пиар Весислава Танчева.

Относно това дали ГЕРБ отново е на прага на избор що се касае до партньорите в парламента и дали това може да се окаже решаващо за съдбата на българското правителство, Танчева заяви: ''Спомням си първите политически фейлетони и карикатури, които оприличаваха ГЕРБ на булка, желана от много места. Те са на възраст сигурно от 5-6 години. До момента коалицията ''Обединени патриоти'', сякаш се справя достатъчно добре в ролята си. Не мисля, че има някакъв риск за съществуването на правителството, защото е очевидно, че хората, които са в малката коалиция, а именно Валери Симеонов, ако щете и Сидеров, относно Каракачанов няма никакво съмнение, са наясно, че това правителство е може би последният им шанс да бъдат на власт въобще в следващите 10 години, например'', отбеляза пиар експертът.

''Бидейки заедно в едно правителство, ''Обединени патриоти'' така успяха да се изпокарат помежду си и да си извадят ''мръсните'' ризи, че оттук нататък ще им е много трудно поотделно, а дори и заедно, да успеят да спечелят голямо доверие на парламентарни избори. Едно са евроизборите, където е очевидно, че ГЕРБ подпомогна много това внезапно натрупване на доверие към кандидатите от ВМРО, местните и парламентарни избори са съвсем друго нещо. Там всеки е срещу всеки'', добави тя.

''Малката коалиция е наясно, че в момента тръгнат ли на събаряне на правителството под каквато и да е форма, ще навредят по-скоро на себе си, отколкото на някой друг. Правителството не в риск според мен, хората съставляващи го нямат желание и интерес то да пада в момента, а освен това, и в парламента, и извън него, няма политическа сила, която да може да претендира за смяна на властта в момента'', заяви още Танчева.

''Рисковете за отделните играчи в малката коалиция са различни. Едно е за Волен Сидеров, чиито министри в правителството на практика са дадени под аренда на Делян Пеевски, съвсем друго е Валери Симеонов, който има само вицепремиера Марияна Николова, той няма други хора в правителството. Каракачанов е министър, може би в момента един от най-важните, защото от неговата работа или начинът, по който той се е поставил в момента, зависи сделката за F-16'', констатира Весислава Танчева.

''Не е тайна, че самата сделка за F-16 играе ролята на щит пред това правителство, защото дотогава когато сделката е на дневен ред, но не е окончателно сключена и пари по нея още не са платени, няма чак толкова външни сили заинтересовани от това да клатят правителството. По-скоро има външни сили заинтересовани да поддържат това правителството до момента, в който има сделка. Очевиден е интересът на САЩ за сключване на тази сделка, но има и други заинтересовани сили. Много точно е преценен моментът, в който се сменя първият дипломат на САЩ в София, както и самата личност на новия посланик на САЩ в България госпожа Херо Мустафа'', продължи анализа си експертът по политически пиар.

ФАКТИ попита Весислава Танчева: ''Какво би станало с политическата ни система, ако идеята на Движението за права и свободи да се премине към ''американски модел'' на финансиране на политическите партии, а именно те да се финансират от бизнеса, се приеме''?

''Така както ни беше представено, чисто пиарски, чисто като опорни точки, преминаване от така наречения ''германски модел'' на финансиране на партиите към ''американски модел'', са чисто и просто български глупости. Ние не случайно сме приели този начин на финансиране на политическия живот в държавата и не случайно сме настрани от американския или британския модел на финансиране на партиите. Избрали сме този, защото той е доказал, поне в Европа, относително по-голямо степен на независимост на политическите партии от икономическите и финансови субекти в държавата'', отговори на въпроса на ФАКТИ Танчева.

''Политическият живот в САЩ е базиран на няколко големи фона. На първо място, това е изключително подробно законодателство, което регламентира и регулира лобизма. Лобизмът в САЩ, за разлика от България, е легален. Той е не просто легален, той е официализиран, превърнат е в държавна политика и всички знаят кой сенатор за коя икономическа групировка или корпорация лобира'', продължи тя.

''Прилагане на американския модел в България, би било точно българска работа, защото ние нямаме законодателство, което да регламентира лобизма. Прилагане на този модел, щеше да е едно формално легализиране на лобизма, без той юридически да е законен'', уточни Весислава Танчева.

''Валери Симеонов по добра стара традиция издъни бащина дружина. Излезе сутринта и си каза, че всъщност той е бил човекът, който е успял да убеди ГЕРБ или по-скоро хората от Комисията, да не вкарват доклада и да отложат гласуването. Ясно е защо Симеонов е направил това нещо. В крайна сметка малките коалиционни партньори на това правителство, са партиите, които биха били най-много ощетени от липсата на субсидия. Те щяха да се окажат в позиция да се молят на някой от ГЕРБ да ги издържа. Нямаше да им е за първи път, но щяха да бъдат в позиция да го направят'', коментира още политическата пиарка.

''Да не забравяме, че всъщност ДПС е против този модел. Внимателно трябва да се слуша какво каза Йордан Цонев вчера, а именно, че те гласуват това решение по принуда и с отвращение. Противниците на това решение са повече от тези, които са за него, като в крайна сметка мисля, че по един или друг начин, това решение ще бъде избегнато'', завърши експертният си анализ за ФАКТИ Весислава Танчева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар