Зима

Зима
Пролет

17 юни 2019 г.

Битките на Нинова в БСП предстоят

Със запазването на председателския пост проблемите пред лидера не отпадат

Въпреки че изходът от конгреса на БСП изглежда като успех за Корнелия Нинова, тя няма основания за празненства. 


И причината не е само в унизителния ход, който нанесе щети на имиджа й - уж да подаде оставка заради лошия изборен резултат, а после да я оттегли пред най-големия форум на партията.

Всъщност Нинова никога не е поемала отговорност за загубата - след евроизборите тя просто каза, че тъй като БСП е втора в класирането, тя е готова с оставката си, но ще се кандидатира пак за лидерския пост. Дали през пряк избор, за който още няма правила, или през конгреса - тя пак щеше да спечели.

Подобен ход обаче щеше обаче да хвърли структурите в следващите месеци в спорове за или против председателя, без да остане време и сили за подготовка за местните избори през октомври. Затова ходът на Нинова в неделя беше донякъде очакван - той не променя нищо по същество, само дава отсрочка линията "Нинова" да покаже резултат до следващия изборен конгрес през пролетта на 2020 г.. Ако тя продължава да иска да остане председател.

Защо Нинова иска да остане председател

По нейното обяснение - защото обратното би означавало партията да бъде "продадена". "БСП щеше да е разсипана като опозиция и да имаме една диктатура до край", каза Нинова пред bTV в понеделник. Тя продължава да твърди, че опонентите й работят за поделяне на властта с ГЕРБ - през поръчки, финансиране и някой и друг пост. (Макар да не спомена имена, ясно е, че Нинова визира бизнесмена и областен председател на БСП в Пловдив-област Георги Гергов.)

Под повърхността и публичните заявки има и огромна амбиция, его, емоция и както самата тя каза за себе си - "липсата на задна скорост". БСП е най-голямата опозиционна формация и на теория с най-голям шанс да управлява, ако успее да спечели срещу ГЕРБ. Следващите редовни парламентарни избори са след по-малко от две години.

До пролетта на следващата обаче, когато ще се решава със сигурност постът на Нинова, най-важното събитие ще са изборите за местна власт. След катастрофалните резултати на социалистите през 2015 г., когато не успяха да спечелят кметско място в нито един областен център в страната, получиха само седем места в 61-местния общински съвет в София и отстъпиха в някои по-големи общински центрове, всичко над тези числа ще се счита за успех. Гласуването на 26 май показа, че БСП има шанс на някои места - в областите Ямбол, Плевен и Добрич социалистите имаха повече гласове от ГЕРБ. Най-голямото им нарастване в номинално изражение е в София, като в три от 24-те местни района в Столична община БСП изпреварва управляващите. Социалистите са първи и в 60 общини, твърдят от "Позитано" 20.

Разпределението на силите в партията се запазва

Ако ръководството успее да преодолее вътрешните конфликти в партията, Корнелия Нинова може да се похвали наесен с нелоши резултати.

Тя обаче, дори след хода в неделя, няма как да елиминира вътрешната опозиция. БСП е структурирана така, че всяко по-важно решение се взима от Националния съвет, където е концентрацията на опоненти на председателя. Съставът на пленума няма да бъде променен до следващия изборен конгрес, а съотношението в него поддръжници/противници на Нинова е 45/55.

Това означава, че ще се водят тежки и изтощителни битки за всяка номинация на кандидат за кмет в областен център, включително София. Ще се пренареждат листи, ще се оспорват позиции на Изпълнителното бюро.

Заради характера си и склонността да вижда във всеки потенциален предател Нинова се доверява на изключително тесен кръг от хора, които не са в чистия смисъл партийци. Затова и няма много голям избор от авторитети в БСП, на които да се опре. От миналата седмица те намаляха с трима - социологът Юрий Асланов, който напусна предизборния щаб, депутатите Антон Кутев и Валери Жаблянов, които вече публично критикуват линията "Нинова". 


Зад нея засега безусловно стоят Румен Овчаров, президентът Румен Радев и зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Елена Старидолска, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар