Зима

Зима
Пролет

28 юни 2019 г.

От тол та на глог

Хаосът покрай таксуването на пътищата

Ако някой си е мислел, че тол-системата ще влезе в сила безболезнено и бързо, както обещаваха още от миналата година държавата и изпълнителят, то той не знае как работят нещата в България. 


Първите признаци на задаващата се драма се видяха още през януари, когато доста по-простата система за електронни винетки тръгна с мащабен фалстарт и се оказа, че нито са правени достатъчно тестове, нито има достатъчно служители за изпълнение на задачата.

С наближаването на датата, в която трябва да влезе в сила цялостната промяна в начина на таксуване по българските пътища, е все по-ясно, че нищо от първоначално планираното няма да стане, както е предвидено. 


Първо, със сигурност системата няма да тръгне през август. Тогава (може би) ще са тестовете, но реалното влизане в сила на системата ще бъде по-късно. Кога - все още не е ясно. Това се налага от простия факт, че държавата поръчител все още не знае колко точно пътища ще обхваща тази система и каква ще е таксата за преминаване на тежкотоварни автомобили. Тепърва ще се водят преговори. Да припомним, че това става месец преди официалния край на договора и няколко години след първоначалните стъпки.

Отделно все така има само един частен доставчик на услуги за тол и винетки въпреки обещанията на АПИ това да се промени. Той засега се очертава и единственият доставчик на бордовите устройства - доста апетитен пазар в съвсем близко бъдеще. За това пък се оказа, че въобще никой в държавата не е мислил още - тепърва щяло да се решава.

Покрай това упражнение, което е сравнително праволинейно - монтираш рамки, обучаваш хора, изграждаш център за наблюдение и вкарваш мерки за контрол - се показаха толкова много дупки в способностите на ключови звена да координират и управляват, че изниква по-голям въпрос. Тук става дума за система, която е жизненоважна за това управление - на нея се разчита да генерира приходи за поддръжка на пътната мрежа (и да крепи имиджа на правителството). 


Какво да мислим за управлението на доста по-сложни и неблагодарни системи, като например здравеопазването и киберсигурността?

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар