Лято

Лято

29 юли 2019 г.

Само 15% от българите очакват икономически подем

За пореден път проучване показва, че българите се нареждат сред песимистите в света.


Очакванията ни за икономическото развитие на страната традиционно са по-песимистични на фона на останалите държави по света. 

Различното този път е, че у нас връх вземат неутралните очаквания, за сметка на песимизма.

По последни данни средно 15% от сънародниците ни очакват икономически подем, 30 на сто по-скоро икономически трудности, а цели 40% не очакват каквато и да е промяна. Останалите се колебаят, съобщава БНТ.

Песимизмът не е типичен само за нас. Той е обзел и съседите ни. Дълго време Гърция беше сред водещите страни по негативизъм в икономически план, наред с Румъния и Турция.

Изследването на "Галъп интернешънъл", което се провежда ежегодно сред около 60 държави, показва, че през последните години икономическият оптимизъм по света по-скоро намалява. Най-големият пик на песимизма е бил по време на световната криза преди десетилетие. След това светът минава в другата крайност - наблюдава се ръст на оптимизма, който дори надминава 40%.

Но напоследък песимизмът и оптимизмът по света са изравнили сили - по 30%. Над тях надделяват неутралните очаквания.

Най-сериозно се притесняват за просперитета си европейците. Сред най-големите икономически песимисти традиционно са страни като Италия, Гърция и Обединеното кралство. Икономически подем пък очакват жителите на страни като Нигерия, Виетнам, Индонезия и Индия.Няма коментари:

Публикуване на коментар