Зима

Зима
Пролет

5 юли 2019 г.

Пародия на свободен пазар

Свободна търговия на практика продължава да няма, а пазарът на електроенергия се дирижира от привилегированите от държавата играчи...
 
България произвежда повече електроенергия, отколкото потребява, но въпреки това на пазара има недостиг и борсовите цени през последните дни са най-високите в цяла Европа. 

Защо е така ли? Ами просто при търговията има манипулации. Уж сделките се сключват на борсата, но купувачи и продавачи правят предварителни договорки и търговете се превръщат в пародия. 

Именно по този начин една четвърт от тока на АЕЦ "Козлодуй" за свободния пазар изтече към група търговци, свързани с големите индустриални потребители, на много по-ниски от пазарните цени. Токът от малките ВЕИ пък бе продаден накуп от НЕК на друга група посредници, като най-голяма част от него взе фирма на Христо Ковачки.

Така свободна търговия на практика продължава да няма, а пазарът се дирижира от привилегированите от държавата играчи. Те могат да изнасят купената изгодно електроенергия и да създават изкуствен недостиг на вътрешния пазар, което да повишава цените. Именно след такова упражнение на 3 юли България се оказа с два пъти по-висока цена на тока от средната за ЕС. Но по-големият проблем е, че тя не се плаща от всички, а само от неуспелите да се уредят с енергия на споменатите вече търгове, които са принудени да купуват от сегмента "Ден напред". Така едни фирми имат ток за 85 лв./мВтч, а други - за 195 лв./мВтч. Разликата прибират избраните търговци, които препродават енергията.

Нелепото е, че за тези манипулации говори и шефът на НЕК Петър Илиев, при това в ефира на БНТ. Подобно признание би трябвало да предизвика истинска буря, но не и у нас. Същият Илиев бе обвинен по-рано от работодателските организации, че именно той манипулира сделките с ток. Заради това именно той си подаде оставката, а впоследствие като председател на борда на БЕХ, не си я прие.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар