Зима

Зима
Пролет

3 юли 2019 г.

Да направим МВР гражданско сдружение!

Оказва се, че в своята 140-годишна история вътрешното ведомство е най-протестиращата институция...
 
Ако МВР беше гражданска организация или партия, навярно щеше да бъде първа политическа сила в България. 

Едва ли са много сдруженията и организациите у нас, които могат да се похвалят с такава агресивна протестна инициативност - горе-долу 20 добре организирани големи протеста за има-няма 30 години преход. Както и да го сметнем, излиза по един протест на година и нещо...

И тази година МВР няма да направи изключение. В чест на професионалния празник на ведомството - 5 юли, Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), заедно със Синдиката на служителите в затворите в България, подкрепени от Конфедерацията на труда "Подкрепа" и Българския лекарски съюз (БЛС) обявиха, че организират национален протест с искане за достойно заплащане на нощния труд.

Оказва се, че в своята 140-годишна история вътрешното ведомство е най-протестиращата институция. Разбира се, от този период на съществуване трябва да извадим 45-те години социализъм, през което време милицията беше биещото сърце на БКП и нямаше основания да се оплаква. А и да е имало, Белене беше на една ръка разстояние.

Да се връщаме пък назад - преди 9 септември 1944 г,. не си струва. Това е период, през който Министерството на вътрешните работи е било и министерство на здравето, и министерство на пощенските услуги, така че хич не му е било до протести от работа. Да не говорим, че доста години в началото на съществуването си МВР е най-близо до основната си задача - да гони де що види разбойниците и да ги отстрелва по списък. Справка - Закон за изтребление на разбойничеството, приет от правителството на Стефан Стамболов през 1887-а.

Уж кротки и хрисими земеделци, но и правителството на Александър Стамболийски не си е поплювало - през декември 1922 г. то също приема Закон за изтребление на разбойниците.

От тогава до сега нещата коренно са се променили, за радост на разбойниците. Възможно е чисто статистически сега те дори да са повече от времената на Стамболов и Стамболийски, само дето се прикриват далеч по-умело и носят бели якички. МВР обаче все по-често се държи така, сякаш е под обсада и направо изнемогва.

Всъщност при очевидната липса на закони за изтребление на разбойниците и съществуването на Българския хелзинкски комитет това е напълно разбираемо. В такава ситуация ролите са разменени - полицията вече не е юмрукът на партията, а е боксова круша. Върху нея се упражнява кой ли не, включително и циганите. А да им го връщаш, не е политически коректно, защото Декадата на ромското включване не знае що е календар и все не приключва.

Може би това обяснява защо МВР се държи като гражданско сдружение, готово винаги за протест. Трудно се издържа хем да те бият, хем да ти са скъсани обувките и униформата протрита. А парите да ти стигат до 10-о число на месеца и после да се чудиш какво да продадеш, за да вържеш двата края...

Странно е все пак, защо служителите на МВР имат повече гражданско съзнание от останалата част на българския народ? Двайсет и едно на сто от хората у нас живеят на ръба на бедността, всеки трети е задлъжнял и живее на кредит, а минималната заплата е 560 лева. Но не протестират!

Явно има нещо сбъркано в системата. И изходът е един - при следващата реформа върху МВР-темелите да се изгради партия. Или поне гражданско сдружение.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар