Зима

Зима
Пролет

9 юли 2019 г.

Това го няма никъде по света

Няма ли кой да каже на премиера да не се меси във футбола?
 
Вчера в Министерски съвет се проведе странна среща. 

Министър-председателят на България Бойко Борисов привика босовете на най-големите футболни клубове у нас, за да си поговори с тях за черно тото, хулиганство, и най-вероятно топлото време навън. На срещата по незнайни никому причини присъства и главният прокурор Сотир Цацаров. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също бе сред поканените (или извиканите), а на рандевуто някак естествено присъства и президентът на БФС Борислав Михайлов.

След срещата, провела се дни преди началото на родното първенство, от пресцентъра на Министерски съвет разкриха една от засегнатите теми. Собствениците на клубовете са обещали, че отборите им ще бъдат водени от „принципите на честната игра“. Тук следва логическият извод, че ако е имало нечестна игра, то футболните босове са били наясно с това.

Основният въпрос около тази среща обаче е защо министър-председателят привиква при себе си футболни деятели?! Какво общо има изпълнителната власт в една държава с футболното първенство? Какво търси главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на среща с Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев? Ако прокуратурата има доказателства или сигнали за нечестна игра, то трябва да започне разследване, а не да пие кафе с потенциални престъпници, обещали „честна игра“.

В България не може да се случи нещо без знанието на премиера Борисов, бащата на нацията. Не може да бъде преместено гнездо на щъркели, ако преди това Борисов не даде зелена светлина. Не може да бъде открит завод за олио, ако преди това премиерът не разреже лентата. Самият Борислав Михайлов съзря след срещата в Министерски съвет, че няма кой да се погрижи за България, ако не е Борисов. „Господин Борисов се грижи за цялата държава“, сподели шефът на БФС.

Г-н Борисов все пак е редно да разбере, че решаването на проблемите на българския футбол не е негова задача. Има си цяло спортно ведомство, има си и футболен съюз. Ако министър-председателят искаше футболът в България да се развива, то може би трябваше да се погрижи да имаме поне един читав стадион. Всеки ден Борисов посещава нови заводи, инспектира магистрали, и се хвали колко много прави държавата. А нов стадион кога?

Няма ли кой да каже на премиера, че в цивилизованите страни няма премиер или управник, който пряко да се меси във футболното първенство? А няма ли кой да каже на главния прокурор, че при съмнения за черно тото и купени мачове, трябва да има разследване, а не призиви към футболните босове за „честна игра“? Съдебната власт може да открие много нередности в Първа професионална лига, стига да иска, разбира се.

В края на миналия сезон при изключително съмнителни обстоятелства един от елитните ни отбори Черно море извади половината си състав заради съмнения в нечестна игра. Мина доста време оттогава, а разследване по случая... няма. Министър-председателят Бойко Борисов има законово право да пие кафе с Гриша Ганчев и Васил Божков, но ако ги покани на разходка в Банкя, например. Когато това се случи в Министерски съвет, възникват повече въпроси, отколкото отговори. 


Футбол в България няма, но май няма и прокуратура. Имаме само премиер, който се грижи за цялата държава. Това го няма никъде другаде по света...

Денис Джамбазов, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар