Лято

Лято

28 юли 2019 г.

Христо Найденски: Африканската чума има характер на пандемия

"Риск за човешкото здраве няма. Хората трябва да бъдат спокойни."
 
"Инфекцията е много опасна, разпространява се много бързо. Има характер на пандемия, тя може да залее континенти. При това положение трябва да бъдем много внимателни и бързи в своите действия."

Това заяви по Нова тв чл. кор. Христо Найденски относно огнищата на африканска чума по свинете у нас. Той е член на Европейския орган по безопасност на хранитe и работи към Института по микробиология към БАН. Според него предприетите до момента мерки са адекватни. 

"Може би има някакво основание за това, че се движим малко след вълната, тя се опита и успява да ни изпревари. Инфекцията се разпространява и ние трябва да бъдем много експедитивни и адекватни на ситуацията", каза още Найденски. 

"Риск за човешкото здраве няма. Хората трябва да бъдат спокойни. Самият вирус не предизвиква инфекция при хората", категоричен бе той.

"Еволюционно вирусът атакува само видове които, принадлежат към семейството на прасетата. При някои видове, като домашните и дивите свине, протича много остро. При други животни протича асимптомно - т.е. няма клинична картина, но са преносители", коментира проф. д-р Стоян Шишков. 

"Доказано е, че вирусът може да се пренася чрез кърлежи, но това се случва единствено в африканските страни. Комарите не могат да бъдат преносители", каза още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар