Зима

Зима
Пролет

20 август 2019 г.

Може ли комунистическата история да се превърне в доходоносен бизнес?

Югодом представлява оригинален югославски дом от средата на миналия век, с мебели, декорация и сувенири от югославската ера с етикет "Мade in Yugoslavia"
 
Различни фирми на Балканите проучват нови начини да превърнат комунистическото минало в печеливш бизнес. 

След разпадането на Югославия идеята за "югославизъм" изгуби популярността си. Но "югоносталгията" като че ли се връща в държавите от бивша Югославия и се превръща във възможност за туристическите компании.

Дизайнерът Марио Милакович е решил да превърне страстта си към миналото в "Югодом", музейна колекция под формата на къща за гости, или по-просто, нощувка в музей. Югодом представлява оригинален югославски дом от средата на миналия век, с мебели, декорация и сувенири от югославската ера с етикет "Мade in Yugoslavia".

"Исках да създам място, където гостите да се чувстват, като че ли пътуват назад във времето, но не в неприятното минало, а повече да се чувстват като у дома си. Затова се нарича Югодом", казва Милакович.

Югодом е забележителен за туристите заради вътрешния дизайн, отразяващ югославската естетика от средата на миналия век. Сградата, предметите и мебелите са автентични. Всички обекти представят отделни аспекти от естетиката, изкуството и дизайна и историята на Социалистическа федеративна република Югославия.

"Рових се по мазета и тавани на приятели и роднини. Ревностно обикалях битпазари и магазини за мебели втора употреба. Търсех и онлайн. Получавах подаръци от неизвестни дарители, обикновено нещо купено преди много време, което не се използва вече в дома им, но им е жал да го изхвърлят", казва Милакович, цитиран от Dir.bg.

От телевизора до плакатите на светлите стени, Югодом е прекрасен пример за съчетание на гостоприемството и музейната експозиция. Там има дори югославски паспорт, поставен в рамка на стената - той е ценен, защото вече не се намира.

Музеят приема гости от целия свят, както и от бившите югославски републики.

"Повечето от нашите гости не са от бивша Югославия - казва Милакович. - Мнозина казват, че Югодом изглежда и се възприема "точно като дома на баба". Имах един гост от Австралия, който каза, че му напомня филма "Сбогом, Ленин". Югодом винаги предизвиква някакво чувство на меланхолия или носталгия."

Югодом е пример как комунистическата история и интересът към миналото могат да носят печалба. Югоносталгичният туризъм изглежда е на мода не само в Сърбия, но и във всички бивши югославски републики.

Атомен бункер, построен за югославския тоталитарен лидер Йосип Броз Тито и 350 души от неговия кръг, също стана много популярна туристическа атракция в малкото градче Кониц в Босна и Херцеговина. Бункерът, който остана държавна тайна дори след разпадането на Югославия през 90-те години, е запазил непокътнати всички символи на социалната, икономическата, политическата и идеологическата система в социалистическа Югославия.

Базираната в Хърватия компания за облекло Титос продава в цял свят своите тениски и суитшърти с картини, лозунги и комунистически символи на Югославия като червена петолъчка и бетонна архитектура.

Скорошно проучване показа, че много хора в бивша Югославия си спомнят с умиление бившата си родина.

В Сърбия около 81 процента от хората мислят, че разпадането на Югославия е навредило на тяхната страна. Босненците не са много по-назад със 77 процента, изразили съжаление за разпадането на Югославия.

Има обаче и етичен аспект на бизнеса, който пресъздава продукти и преживявания от бившата социалистическа република. Историческите събития никога не са прости и тяхната версия, представяна на туристите, може да бъде напълно различна. Дали туризмът не носи отговорност да поддържа живи и историите за насилие и репресии?

Милош Ничич, преподавател във факултета за политически науки в Белградския университет, следи изгряването на Тито-туризма на Балканите и предупреждава, че тоталитарният лидер, без съмнение централна фигура в Югославия, не бива да се превръща в "поп идол".

Югославия е съживена не само с ретро тапети и плакати. Тя живее също и зад забранените стени на Голи Оток - пуст хърватски остров, който е бил използван като политически затвор и трудов лагер за противниците на Тито.

Все пак, югоносталгията е нарастваща тенденция за чужденците и по-младите хора в региона, които искат да научат повече за тази епоха. Възстановяването на социалистическата обстановка и естетика доказват, че това може да бъде печеливш бизнес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар