Зима

Зима
Пролет

4 август 2019 г.

"Вълчата бърлога" на Адолф Хитлер - "Дисниленд" за неонацисти или парк?

Властите се притесняват, че усилията им да облагородят района може да имат негативни последици, ако Вълчата бърлога започне да привлича твърде много нецонацисти
 
Волфшанце - Вълчата бърлога на Адолф Хитлер, е било идеалното прикритие за фюрера. 

Заобиколена от гъста гора, езера и блата, Вълчата бърлога е трудно достъпна и това обяснява защо е служила като команден пункт за Източния фронт на германското командване по време на Втората световна война.

Мястото е толкова добро прикритие, че тук Хитлер прекарва над 850 дни между 1941 и 1944 г. - половината от войната. След това сменя Волфшанце с бункер в Берлин.

От тогава обаче са минали над 75 г. и днес Волфшанце е в земите на Полша. Сега горското управление в Сороково, което стопанисва района, иска да преобрази "Вълчата бърлога", за да привлече повече туристи.

Говорителят Себастиан Трапик обяснява пред BBC, че се взимат "всички мерки" да се осигури най-точното и достоверно представяне на историческата истина в рушащия се комплекс.

Като "Дисниленд" за неонацисти?

Критиците обаче имат други притеснения. Според тях подобни "атракции" са неудачни, и аматьорски възстановки с хора в нацистки униформи могат да превърнат мястото в долнопробен "Дисниленд".

Тоновете бетон, строгата защита, минните полета и камуфлаж на Волфшанце не спират групата офицери, които на 20 юли 1944 г. се опитват да убият Хитлер, докато той е във Вълчата бърлога. Този факт само подпалва любопитството на посетителите.

Хитлер оцелява при бомбения атентат със съвсем леки наранявания, предпазен от масивна дъбова маса. Бомбата обаче убива четирима души, трима от които офицери, както и ранява над 20 човека. Атентаторите са бързо арестувани и екзекутирани.

Трапик казва, че "приоритет" на мястото е да се реконструира мястото на бомбения атентат, включително и с фигури в реален ръст, които да изобразяват кой къде е бил по време на атентата.

Вълчата бърлога - щабквартира в живописен район

Волфшанце се простира на 250 хектара във Варминско-Мазурското войводство в Полша, в изключително живописен район, който привлича много туристи.

От тук Адолф Хитлер е започнал Операция "Барбароса", нацистката инвазия на СССР на 22 юни 1941 г., когато над 3-милионна нацистка армия атакува съюза

Хитлер прекарва по-голямата част от войната в централата, която тогава е в Източна Прусия. От юни 1941 г. до ноември 1944 г. фюрерът де факто живее и работи от Вълчата бърлога.

Вълчата бърлога има две писти, жп гара и е била защитена от минни полета и противовъздушни установки. Бенито Мусолини и други съюзници на Хитлер са го посещавали в в убежището, което е било вероятно най-добре охраняваната нацистка база.

Нацисткото наследство и туризма

Властите се притесняват, че усилията им да облагородят района около Волфшанце може да имат негативни последици, ако Вълчата бърлога започне да привлича твърде много нецонацисти.

В момента на мястото има нови информационни табели, паркинг за коли, а скоро ще има и хотел и ресторант. Безплатно приложение упътва посетителите в района и те могат да гледат филм за нацистката щабквартира. На мястото има изложена и военна техника, съобщава Dnes.bg.

300 000 туристи годишно посещават района, повечето от тях са поляци и германци, които плащат по 300 злоти вход за Вълчата бърлога.

Критиците на отварянето на Вълчата бърлога и възстановяването й посочват, че макар и историята да трябва да се пази, то трябва да се действа внимателно. Според полския историк Павел Махчевиц "белезите, оставени от войната, трябва да бъдат запазени и представяни като урок, като предупреждение".



Няма коментари:

Публикуване на коментар