Зима

Зима
Пролет

14 август 2019 г.

На Баба Меца й се ядат дренки

Какво е говорил Бойко Борисов, не се разбра много, но Медведев се смя

Баба Меца казала: "Тази година ще има много дренки!" Попитали я откъде знае. А тя отговорила: "Ами, много ми се ядат".

Горе-долу на този виц прилича неотдавнашното посещение на българския премиер Бойко Борисов в Туркменистан за участие в Първия Каспийски икономически форум. С кого за какво ли не говори министър-председателят там – за каспийския газ, за газовия хъб "Балкан", за АЕЦ "Белене", за яхти и  фериботи в Черно море... Но най-вече за големи инвестиции във вид на заводи за автомобили. Както обикновено от чужбина Борисов ни съобщи хубавата новина - освен дето чакаме "Фолксваген" да вземе окончателното си решение, и "Хюндай" се канели да инвестират 1,5 млрд. долара у нас.

По този повод премиерът сътвори и най-големия си бисер. "Ние вече толкова много инвестиции имаме, че нямаме работници - да ги привличаме. Проблемът в България е с работната ръка в момента."

Човек ще остане с впечатлението, че от стратегически инвеститори не можеш да се разминеш в България. Истината, разбира се, е съвсем различна – за 10 години чуждестранните инвестиции у нас са намалели 10 пъти. Какво е дереджето в страната със специалистите, работната ръка, заплатите, условията на труд, стандарта на живот... се знае много добре както в Европа, така и в Азия. Трудно ми е да си представя, че Бойко Борисов разчита на неинформираността на хората, които се занимават с икономика и инвестиции, за да пробутва такива опашати лъжи. По-скоро може би го прави по навик – така, както си е свикнал у дома.

До неотдавна министър-председателят с увереност ни убеждаваше, че всеки момент ще ни поканят в Шенген, тъй като сме изпълнили всички критерии. През март пък ни обеща: "През юли ще получим покана за чакалнята на Еврозоната". 


Сега ръководителят ни очевидно е на вълна автомобилни заводи. Калесва ги откъдето му падне – от Германия, от Южна Корея, от Япония... След като германците не могат да оценят прекрасните условия и инфраструктура, които им предлагаме, като не могат да оценят икономическия растеж, постигнат благодарение на добрата работа на правителството, ми тогава ще поканим голям инвеститор от Азия.

"Това, което положихме като усилия с "Фолксваген" и продължаваме да го полагаме (...) с добрата работа на правителството, на отделните министри ние си направихме, без да го искаме дори, огромна реклама в света...", разсъждава Борисов. И още от обясненията му за конкуренцията ни с Турция за германския завод : "Това е като на футболния терен - излизат отборите, бият се, но това не ги кара президентите да... говоря в Европа, при нас е малко по-различно... така че му казах: Тайпи, боря се докрай. И той знае."

По времето на социализма имаше един виц как Хрушчов и Кенеди се надбягвали помежду си. Кенеди естествено победил, но в Съветския съюз информацията трябвало да се представи така, че хем да няма лъжа, хем да не излагат първия си човек. 


И във вестниците излязла следната новина:

“Вчера се състоя състезание, в което участваха нашият пръв партиен и държавен ръководител и президентът на САЩ. Хрушчов се представи блестящо и завърши на престижното второ място, а Кенеди се изложи и завърши предпоследен”.

Та толкова за битката кой да привлече "Фолксваген". 


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар