Зима

Зима
Пролет

17 август 2019 г.

Фалшиви фанфари в енергетиката

След визитата в Туркменистан

Когато е в чужбина, премиерът Бойко Борисов винаги се опитва да съобщи някаква грандиозна новина, разчитайки медиите да я украсят и преповторят многократно. 


При посещението му в Туркменистан тази седмица новината беше, че ще получаваме газ от каспийската страна, чиито запаси са четвъртите по големина в света. В типичния си стил Борисов обясни и как ще "пълни" с туркменски газ хъба "Балкан", който реално ще бъде само платформа за търговия. На думи това става за пиар акция, но на практика нищо такова няма да се случи поне в близките години.

Проблемът е, че за да стигне до България, газът от Туркменистан трябва да мине през Русия, а тя не допуска алтернативен пренос през нейна територия. Казано иначе, "Газпром" купува всичко и го препродава като руски газ на каквато цена прецени. По тази причина приказките за суапови сделки на туркменски газ с Русия са в сферата на фантазиите - руснаците не биха имали полза от това. Дори напротив - продажбите им за България ще намалеят.

Другата голяма "новина" от Туркменистан беше за АЕЦ "Белене". Срокът за подаване на оферти в новата процедура за централата изтича след броени дни - на 19 август, а такива към момента няма. Налице е само обявен интерес и това, изглежда, притеснява управляващите, които се обърнаха на 180 градуса и заобичаха "гьола" край Белене.

При срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев Борисов отправи поредната покана към руснаците да се включат в изграждането на ядрената централа. От "Росатом" неведнъж са казвали, че имат интерес към проекта, но не харесват липсата на обещание за държавна гаранция и за дългосрочно изкупуване на енергията от централата. Не е изключено сега Борисов да е уверил Медведев, че параметрите могат да се променят в хода на процедурата, стига официалните преговори да започнат. Новината обаче ще е чудесна за "Росатом" и една от най-тежките за данъкоплатците.

 Премиерът Бойко Борисов при едно от представянията на концепцията си за газов хъб


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар