Зима

Зима
Пролет

25 август 2019 г.

Житейски моменти, които ни обричат на самота и нещастие

Мислейки за щастието и пречките пред него, човек се замисля дали самотата има нещо общо?
 
Като човешки същества ние сме свързани с другите и се нуждаем до някаква степен от интеракция с тях. Поне в масовия случай. 

Има свръх интроверти и социопати, които предпочитат да живеят като отшелници, но те са частни случаи.

Средностатистическият човек има нужда да се чувства необходим, да усеща принадлежност към някого, към нещо. Да бъдеш сам и да бъдеш самотен са различни неща. Първото е физическо състояние, второто психическо и то може да бъде много изтощително, депресиращо и огромна пречка за вашето щастие.

Според Psychology Today има 7 типа самота, с които човек все се е сблъскал в даден момент от живота си.

Аз съм различен от останалите

Вие сте на познато място, но усещате, че не принадлежите към него, че не се вписвате. Не искате да влезете в интеракция с другите, защото се чувствате различен. Дали заради различни интереси или друго, подобна дистанция в даден момент води до самота и изолация.

Никой няма време за мен

Понякога приятелите ви са прекалено заети и не се виждате дълго време. Роднините също не могат да ви впишат в графика си, Това поражда порочни мисли и усещане за изоставяне. Ставате мрачни, дръпнати, вините другите и се изолирате от тях дори в даден момент да ви потърсят, обвинявайки ви затова, че ви неглижират от известно време.

Липса на любов

Дори да сте заобиколени от семейството си и приятелите, можете да се чувствате самотни и необичани, защото нямате романтичен партньор до себе си.

Загуба на доверие

Вероятно сте изпадали в ситуация, в която се съмнявате с близки до вас хора. Чувствате се предадени, дистанцирате се и развивате проблеми с доверието, които ви пречат да се сближите с други хора. Неусетно ставате вълк-единак.

Самота заради нови ситуации

Тази самота възниква, когато се озовете в нова и непозната ситуация – нов град, работа, училище. Там не познавате никого и в периода на адаптация можете да изпитате силна самота и алиенация от заобикалящия ви свят.

Самота поради липса на животни

Може да ви се стори странно, но има самота, която е свързана с липсата на домашен любимец. Има хора, които изпитват остра нужда да бъдат близо до животни. Те осъществяват силна връзка с тях.



Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар