Зима

Зима
Пролет

14 август 2019 г.

Адв. Хаджигенов: С избирането на Гешев - правосъдието ще умре, а на негово място ще се възроди еднолична диктатура

"На един слаб и безволев народ, прокурор като Гешев му е напълно достатъчен, за да бъде държан в подчинение."
 
Lentata.com: Адв. Хаджигенов, предстои ли ИЗБОР на главен прокурор всъщност? И може ли да обясним отново защо се получи така, че Иван Гешев е единственият номиниран за главен прокурор?

- Всъщност предстоящото назначение на главен прокурор е чудесна илюстрация на факта, че у нас никога не е имало избиране, а само назначения на тази, толкова важна позиция. Цацаров също беше назначен според изтеклите записи. И всеки един от главните прокурори през последните 30 г. беше политическо назначение с ужасяващи последици, довели до смъртта на правосъдието. Нека не се лъжем – назначението на Гешев за главен прокурор ще ликвидира окончателно жалките остатъци на правосъдие у нас. Гешев е единствена кандидатура за сега, защото през годините властта се убеди, че ние сме безропотни и примитивно управляеми хора, склонни докато имаме къшей хляб и зрелища да търпим кротко всичкото зло около себе си. Така че на властта не са и нужни излишни движения. Ако го оставим, Гешев ще бъде следващият главен прокурор.

Lentata.com: Във Ваша публикация казвате – „ очаквам гешеff да се запознае с концепцията си за превръщането на цацаратурата в гешефтура“, какво ще представлява гешефтурата?

- Хмм, докато все още имаме цацаратура видяхме пълния и тотален провал в основаната си функция, а именно борбата с престъпността. Иначе чудесно се справиха с прикриването на корупцията на всички възможни нива и затвърдиха наложената от години практика прокуратурата да се използва единствено за изпълнение на политически и икономически поръчки за и във полза на властта и на отделни прокурори.

Lentata.com: Какво ви притеснява в това Гешев да е главен прокурор?

- Всичко. Ако има изобщо неподходяща за целите на правосъдието кандидатура, това е тази на Гешев. Започвайки още от образованието му получено в прословутата „Магнаурска“ школа, както е известна академията на МВР, която има свойството да оставя в главите на курсантите си не правни знания, а белези от подковани ботуши. Не напразно ГЕРБ напълниха съда и прокуратурата с хора с такова „образование“. Те са некомпетентни, неспособни, поради което послушни и лесно управляеми без собствено мнение или гръбнак. Достатъчно е да проследим всяко едно от публичните изказвания или действия на Гешев като висш прокурор, всяко едно от които в една нормална държава с истинско правосъдие би довела до изгонването му от правосъдието и лишаване от права на мига, като минимум.

Накратко, Гешев е новият Вишински.

И да. Това е ужасяващо.

Lentata.com: Можем ли да дефинираме като „опасно“ избирането на Гешев за главен прокурор и защо? Или по-краткото: аргументите ви против тази, единствена при това, номинация?

- Не е просто опасно. Това би бил краят на правосъдието и демокрацията у нас.

Няма нито един аргумент за в полза на Гешев, ако говорим за правосъдие и нормална прокуратура. Владетелят Борисов ще си го назначи, защото той е изпълнителен и сервилен към властта, а и няма никакво отношение към правото и правосъдието. Още от сега Гешев използва прокуратурата по начин в разрез с идеята изобщо за правосъдие, а като силова бригада. Просто, защото може.

Lentata.com: С ирония се отнесохте и към концепцията на Гешев за прокуратурата. Обяснете ни защо.

- Каква концепция? Тази, която евентуално ще прочете ли? Евентуално, защото назначението му е сигурно и с този сервилен WCс никой няма и да го пита нищо. А би трябвало, т.к. самият той в няколко ТВ интервюта след като стана ясно, че той е човекът за поста ни осведоми за концепцията си, картинно описвайки я в присъщия си стил, по-подходящ за селска седянка, нежели за национална ТВ, че не признава разделението на властите, законът е просто инструмент в ръцете му и прочие. Цацаров, правеше и изповядваше същата идеология, но беше достатъчно умен поне да не говори за това. Гешев явно и това не е .

/Колаж от страницата "Колажи и карикатури, Фейсбук/


Lentata.com: Ваши колеги, адвокати, говорят за „гешевизация“ на обвинението. Какво предстои всъщност при такъв избор на главен прокурор?

- Правосъдието ще умре, а на негово място ще се възроди еднолична диктатура. На един слаб и безволев народ, прокурор като Гешев му е напълно достатъчен, за да бъде държан в подчинение. Не напразно е сравнението с Вишински.

Lentata.com: Какво ще се промени, когато Цацаров спре да е  главен прокурор и дойде Гешев?

- Традиционно ще стане по-зле. Много по-зле. Всички инакомислещи ще бъдат репресирани, затворени и с отнето имущество. Типично за тоталитарните държави без правосъдие.

Lentata.com: Как ще коментирате ролята на Гешев по случая с Иванчева?

- Водеща, ужасяваща роля. Не просто опорочи процеса по всеки един възможен начин, но и покрай Апартмент гейт стана ясно, че се е облагодетелствал и че има личен интерес. Вместо Иванчева светнаха контактите му на жена му с Ваклин и факта, че той е личен приятел с един от съдружниците му, което е повод за отстраняването му от длъжност и сериозно разследване за злоупотреба със служебно положение, корупция и престъпления срещу правосъдието. Вместо това Гешев, ако го оставим ще бъде главен прокурор?

Lentata.com: Хората, които имат пълно недоверие към прокуратурата, виждат бъдещия избор на Гешев като напълно очакван, отдавна подготвен, „от когото трябва“. На какви факти и аргументи се дължи това?

- Всъщност хората нямат доверие на прокуратурата и единствената причина е, че прокуратурата е просто инструмент за насилствено налагане волята на едноличния владетел у нас.

Lentata.com:  И има ли според Вас механизъм, чрез който несъгласните с тази ситуация граждани да променят и повлияят на избора на главен прокурор?

- Разбира се. Гражданско неподчинение. Национална стачка, ако трябва, защото това ще е краят.

Lentata.com: Кои за Вас са трите най-основни проблеми на прокуратурата ни в момента?

- Подчинение. Корупция. Некомпетентност.

 Николай Хаджигенов
Интервю на Ева Истаткова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар