Зима

Зима
Пролет

27 август 2019 г.

Ще сложат ли намордник на критичните медии?!

Терминът "фалшиви новини" често се използва като политически инструмент за дискредитиране на журналистиката...
 
Три власти напоследък доста се ангажират с проблема с "фалшивите новини". 

Законотворците  от Народното събрание, правителството и прокуратурата като никога не си подливат вода, а са като юмрук. И сега се питаме дали този юмрук няма да повали и малкото критично настроени медии, останали на българската сергия.

В понеделник (26 август) държавното обвинение съобщи, че ръководството му се е срещнало със свидетеля Александър Ваклин по негова молба. Бизнесменът, който е основен свидетел по делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, поискал срещата заради "упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му". Ваклин се жалва, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини.

В прессъобщението на прокуратурата обаче се цитира само една публикация - излязла на   07.08.2019 г. в сайта "Бивол". Въпросната статия съдържала "неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев". Не било публикувано и правото на отговор на Ваклин. Но  проверка на "Банкеръ" показа, че то е част от въпросния текст , посветен на отношенията между Александър Ваклин и жената до единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Съобщението на прокуратурата продължава с препратка към конституцията, съобразно която "свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго. С подобни публикации пък "свободата на словото се изопачавала до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“.

Прочувственото съобщение завършва с изразената  подкрепа от Цацаров и Гешев към Ваклин: "Ръководството на прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг."

Всеки би могъл  да намери по нещо смущаващо във въпросното съобщение. Както и в срещата като цяло. Най-смущаващото обаче е, че всичко това се случва на фона на кампания за изработването на закон за борба с "фалшивите новини". Миналата седмица председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов, след което бе обявено, че двамата са обсъдили задълбочаването на сътрудничеството между законодателната и изпълнителната власт в няколко области, включително  в борбата с "фалшивите новини". От правосъдното министерство уточниха също така, че "за обсъждането на бъдещите законови промени ще бъде привлечен широк експертен състав, включващ представители на МВР, на прокуратурата и Министерство на правосъдието".

Реално Ваклин идва като скрит коз при разработването на въпросния законопроект. Неговият "случай" може да се ползва като пример при писането на текстовете и евентуално криминализиране на разпространението на фалшиви новини. Никой обаче не казва, че подобни ходове не са предприети в нито една демократична държава. За това си има добра причина - опасенията, че подобна регулация би могла да уязви свободата на словото, създавайки предпоставки за автоцензура, за държавен натиск срещу медиите, за саморазправа и всяване на страх сред техните представители .

Отделно, терминът "фалшиви новини" често се използва като политически инструмент за дискредитиране на журналистиката. Политиците критикуват медиите от години, но в днешно време   публично изразената критика   е още по-популярна, а в техните интерпретации е  все по-враждебна.



Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар