Лято

Лято

27 август 2019 г.

Еманюел Макрон: Изживяваме края на западната хегемония в света

Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности
 
 В обширна външнополитическа реч френският президент Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица "безпрецедентната криза" в пазарната икономика.

На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, "разтърсващи нашия политически ред".

Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности.

Макрон каза, че "изживяваме края на западната хегемония" в света, отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.

Макрон говори в деня след завършването на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, засенчена от загриженост от американската търговска политика, напрежението с Китай и забавянето на икономиката. Форумът на Г-7 завърши с призив за "честна" и "отворена" търговия, но без да се споменават валутни и финансови стимули, посочва АП, цитирана от БТА.

Президентът Макрон каза още, че е време Европа да предефинира отношенията си с Русия, да възпре глобалните й амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война.

Макрон не каза дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но посочи, че нови санкции "не са в наш интерес". Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде "голяма стратегическа грешка".

Президентът на Франция подчерта, че "слабостта и грешките" на Европа са допринесли за засилване на съюза на Русия с Китай и за възраждане на влиянието й в Сирия, Либия и цяла Африка.

Макрон и руският президент Владимир Путин се срещнаха миналата седмица и се разбраха да дадат нов тласък на мирните преговори с Украйна. Двамата обаче бяха на различни позиции по други въпроси, включително за Сирия и руското смазване на опозиционните протести, припомня АП.Няма коментари:

Публикуване на коментар