Зима

Зима
Пролет

20 август 2019 г.

Четири съвета за оцеляване в горещините

Жегата се завърна и вече отново е истинско лято.
 
Горещините обаче са доста опасни - може да получите топлинен или слънчев удар, ако прекарвате прекалено много време навън, когато температурите са най-високи и слънцето грее най-силно. 

Ето и някои правила, които да спазвате в горещото време, за да сте здрави и да се чувствате добре.

1. Хидратирайте се

Това е най-важно през летния сезон, а и по принцип - пийте много вода. Така ще сте добре хидратирани, което е ключово за доброто ви състояние, когато навън е горещо. Винаги си носете вода, когато се разхождате, пътувате или просто вървите към работа или към срещата с приятели. Избягвайте напитките, в които има много захар - те ви помагат да губите повече телесни течности, което значи, че се дехидратирате допълнително.

2. Прекарвайте повече време в затворени пространства

Опасно е да сте на открито, когато слънчевите лъчи са най-силни. Може да ви стане лошо от жегата и жарките лъчи на слънцето. Стойте повече вкъщи, особено между 12 ч. и 16 ч., когато е най-топло. Ако нямате климатик вкъщи и в жилището ви също е много горещо, отидете на кино, в мола, в ресторант, в библиотека.

3. Слагайте си плажно масло, когато излизате

Много хора смятат, че плажното масло е само за морето или басейните. Това е далеч от истината. Трябва да нанасяйте плажно масло, когато излизате и знаете, че ще прекарате повече време навън. Когато пече, намажете се с плажно масло преди да отидете на разходка, в парка, в планината, дори ако вървите пеш до работа или знаете, че ще седнете в заведение, чиито маси са разположени вън. Използвайте най-малко 30-и фактор. Специалистите съветват да се мажете с маслото на всеки 2 часа.

4. Погрижете се за домашните любимци

Не само вие страдате от жегата - домашните любимци също не понасят горещините. Ако оставите животинчето само вкъщи за почти цял ден, уверете се, че сте му напълнили няколко купички със студена, свежа вода. Не извеждайте кучето на разходка, когато навън е най-топло - ще му пари на лапичките, когато стъпва навън. Дори да нямате домашен любимец, погрижете се за животните в квартала ви - оставете пред блока няколко купички с вода.



Teenproblem.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар