Пролет

Пролет

24 септември 2019 г.

100 млн. лв. ще е загубата за родния туризъм от фалита на "Томас Кук"

 Румен Драганов призова властта да създаде гаранционен фонд и у нас, вместо да се разчита на системата за застраховки
 
"Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм след фалита на туроператора "Томас Кук".

Това каза пред БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценка в туризма.

"Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери е от порядъка на 36 млн. евра, което означава, че сумарно заедно със загубите, които ще претърпим в следствие на това, че няма да пристигнат туристи сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на "Томас Кук", всички полети са отменени, така и по зимната програма, а също така и с това, че договорите, които бяха сключени за следващия летен сезон 2020 г. няма да се случат. Общо сумарно около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм", пресметна той.

Според него такова нещо не се е случвало в историята на туризма.

След обявяването на фалита на британския туроператор започна най-голямата акция за спасяване на английски туристи, които са по света.

150 хил. Са тези, които трябва да бъдат превозени в тези няколко дни.

"Ще бъдем свидетели на една изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд", обясни Драганов.

Той за пореден път призова властта да създаде подобен гаранционен фонд и у нас, вместо да се разчита на системата за застраховки, която според него само източва туроператорите.

"Докато тук цялата "Операция Матерхорн" е за сметка на "Томас Кук", фактически това са парите на тези туристи, които остават в гаранционния фонд докато те се върнат във Великобритания. Практически нито една стотинка няма да бъде похарчена от Британското правителство или от другите туроператори преди да бъде проведена тази "Операция Матерхорн", каза още Драганов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар