Зима

Зима
Пролет

25 септември 2019 г.

Себастиан Курц – ангел или демон?

Определян като „алпийски Макрон“ и „Орбан в развитие“ харизматичният австриец е фаворит на предсрочните парламентарни избори в Австрия

Мразен от едни и възхваляван от други, Себастиан Курц - консерваторът, който е безспорен фаворит на предсрочните парламентарни избори в Австрия на 29 септември - поляризира страната, която вече е управлявал година и половина съвместно с крайната десница.

На 24 години той става държавен секретар от квотата на Австрийската народна партия (АНП), на 27 - министър, на 31 - канцлер . . .

Някои виждат в забързания австрийски политик "алпийски Макрон" - проевропеец, той успя да съживи местната десница, потънала в забрава. Други го смятат за "Орбан в развитие" - авторитарен лидер и демагог.

"При всяко положение той вече не е класически християндемократ - твърди анализаторът Йоханес Хубер. - Досущ като бизнесмен той гледа какво искат повечето хора и им го предлага."

През 2017 г. Курц формира коалиция с демоничната Австрийска партия на свободата (АПС), създадена от бивши нацисти, а през май т. г. парламентът го свали заради скандала "Ибисагейт", породил тежки съмнения в честността на неговия съюзник.

На видеозапис, разпространен през май от германски медии, лидерът на АПС бе заснет, докато предлага обществени поръчки на жена, представила се за племенничка на руски олигарх, в замяна на финансова подкрепа.

Аферата, получила международен отзвук, не намали популярността на Себастиан Курц сред онези, според които той е шанс за Австрия. Анкетите му обещават голяма преднина на парламентарните избори с около 33 на сто от гласовете.

"Той има харизма, има излъчване", възкликва с ентусиазъм шейсетгодишната пенсионерка Инге Гжезицки, дошла да чуе речта му на митинг под открито небе в Баден, малък балнеоложки курорт близо до Виена.

"Трябва ли все така да намаляваме данъците, да се борим с бюрокрацията и да защитаваме границите?" - обръща се високият 33-годишен млад мъж, чиято коса е пригладена с гел назад, към близо 250 души с дрехи в тюркоазено, цвета на партията.

"Свети Себастиан"

Симпатизантите му очевидно го подкрепят с жар, също както през 2017 г., когато Курц брутално оглави АНП и я превърна в "движение", гравитиращо около неговия имидж.

Мария Еренхофер, 66-годишна пенсионерка, го намира за "динамичен": "Той прави, каквото казва, а казва хубави неща".

"Той дава стимул на страната", твърди Йоханес Хочке, 61-годишен предприемач, хвалейки волята му за реформи.

Според Йоханес Хубер Себастиан Курц дължи своя успех главно на "великолепно овладяното си ораторско майсторство" - "стилът му неизменно е безупречен; той е въплъщение на стабилността".

Излязла през септември с негово разрешение биография също не му пести похвалите - дитирамбична дотам, че социалните мрежи се изпълниха с подигравки.

Авторката описва подробно в духа на сантиментален дамски роман подвизите на един кажи-речи Свети Себастиан, проговорил "още на годинка", изпълнен с "доблест" в юношеските си години, а днес "отворен", "внимателен" и "работлив".

Тази "курцомания" дразни опонентите на Себастиан Курц, излизащи всеки четвъртък на протест в центъра на Виена срещу връщането му на власт с подкрепата на крайната десница.

"Десен популист"


"Навремето АНП бе християнсоциалистическа партия, но Себастиан Курц я пренасочи към десния популизъм", казва обвиняващо студентът Паул Бентелер, участник в неколкохилядно шествие.

"Той не зачита парламента", смята Волфганг Шебечек, физик, който го упреква, че подражава на националистите: "Още не е станал като унгарския премиер (Виктор Орбан, бел. АФП), но нещата може да тръгнат натам."

Дори според предшественика му начело на АНП Райнхолд Митерленер правителството на Курц "е превърнало плуралистична Австрия в общество, затворено в себе си".

Обтегнати са вече и отношенията на Курц с печата. Той обсипва с какви ли не тежки думи левия седмичник "Фалтер", който публикува сметките на партията му и разкри, че неговият бръснар взема по 600 евро за подстригване, а един от съветниците му - 33 000 евро месечна заплата.

АНП подаде съдебен иск срещу списанието, обвинено от Себастиан Курц в "разпространение на фалшиви документи".

Според Йоханес Хубер фаворитът на изборите съзнателно провокира "културен сблъсък" между селото, където живеят повечето му избиратели - сравнително възрастни, католици и преуспяващи хора - и Виена, космополитна, с доста по-младо население, карикатурно обрисувана като гето за социално подпомагани.

"Все още срещам хора, които ми казват, че се чувстват като чужденци в родната си страна", заяви Себастиан Курц в Баден, обещавайки "да продължи да се бори с нелегалната миграция".


БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар