Зима

Зима
Пролет

2 септември 2019 г.

Властта ни говори като на дебили? Защо не, щом печели доверие!

Или как вършенето на работата, за която ти плащат, става позитивна топ новина, след като преди това не си я вършил

Който подценява единствения кандидат за следващ главен прокурор Иван Гешев, спешно да си  коригира мнението. Та той е живо копие  на премиера Бойко Борисов, който винаги печели изборите. 


Дипломираният пожарникар от школата на МВР попи знания от два университета - един с Тато и още един  с Царя. Дипломираният юрист от същата школа надгражда правото с ударна специализация по модела "Борисов". Показателни  са думите на  Гешев след последната му решаваща намеса - по залавянето на ало-измамниците в град Левски. Първо признава, че "това е второто сериозно дело за групи, занимаващи се с т.нар. "ало-измами". Което си е вярно - и досега са хващали тук-там по някого, но не така че да  засегнат сериозно бизнеса.

"След като беше извършена оценка на този сегмент на престъпността, се набелязаха редица мерки на държавата, в това число и на органите на съдебната власт, тоест на прокуратурата, за вземане на отношение към този вид престъпления. За никого не е тайна, че извършителите на този вид престъпления са лица с нисък социален статус и ниско образование и държавата, според колегите, извършили анализа, включително на ниво министър-председател и главен прокурор, смятаме, че не може да позволим такива групи да тормозят възрастните хора в страната, да обират спестяванията им, последните им пари. И че това не е справедливо, и че държавата е в дълг на тези хора, които са си плащали данъците, били са коректни към държавата и след време се получава така, че едва ли не няма кой да ги защити. Ако не може държавата да се справи с такъв тип престъпност, възникват въпроси за доста по-сериозен тип престъпност, които трябва да решават органите на съдебната и изпълнителната власт."

Майсторски завой, нали? След толкова години, в които  пенсионери  изхвърлиха  стотици хиляди  от балконите, държавата извършила оценка, набелязала мерки и взела отношение. При това начело с премиера и с главния прокурор! И извършителите - добре описани, и  жертвите - също, но няма да я бъде тая грозна несправедливост. За финал - намек, че ще стигнем и до белите якички. И обещания, че действията "не са инцидентни, а става дума за кампания с цел най-късно до лятото на следващата година показателите и нивото на тази престъпност да бъдат сведени до доста по-ниски нива".

Следва сърцераздирателна образност: "Българските граждани заслужават това нещо, защото тези хора крадат спестяванията им и на гърба на тези възрастни хора те живеят в разкош. Ще видите утре на брифинга на Специализираната прокуратура, че става дума за едни разкошни къщи, коли, килограми злато, едно парадиране. Разбирането на ръководството на прокуратурата е, че заплатите на колегите, включително на мен, се плащат от българските граждани, в това число и пенсионерите. Съвсем нормално е аз и прокуратурата, сигурен съм, че и колегите от МВР така разсъждават, да излизаме и да обясняваме какво правим срещу тези пари и тези заплати и какъв продукт произвеждаме. Тази публичност смятам, че е задължителна не само за прокуратурата и МВР, тя е задължителна за всички, които се издържат с пари от гражданите".

Ха сега  да  ги видим "десните екстремисти"  къде  ще шават. Нито върви да опровергаваш, че хайдуците живеят разкошно за сметка на сиромасите, нито че заплатите на полицаите и прокурорите лежат на гърба на данъкоплатците. Колкото до прекомерната публичност и хвалби - колцина са ония, които не искат да чуят как добрите газят лошите?! И Гешев натиска педала докрай.

"Живеем в нови времена и хората, които не могат да се преориентират, ще трябва да понесат последствията на закона. Независимо дали става дума за ало-измами или за корупция по високите етажи. Или, който е извършил нарушения, ще трябва да се преориентира, или - да понесе последствията. Свършиха времената на мутрите! Ще свърши времето и на това нещо! Ако тези, които вършат нещо в несъответствие със закона не ми вярват, съвсем скоро ще ми повярват и ще ме разберат по друг начин!"

Ако някой прави паралели с комичния  сериал  "Ало, ало", с десетилетните измами на властта, или с аналогичните заявки на Цветан Цветанов, то си е негов проблем. За всяка баба и за всеки народ си има деменция. 


Междувременно властта не може да мълчи, а трябва да говори и да действа. И тя го прави -  както разказахме.


 Огнян Стойчев, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар