Зима

Зима
Пролет

3 септември 2019 г.

Пеевски ли е крив, че Кедъра го е домързяло да учи?

Докато Полина Паунова удря по сградата на БНТ като таран, Алипиев удобно се е скрил под най-лесния и най-удобния начин – излизайки в болнични...
 
Стройте се, пребройте се! Има ли протестър, който да не се е изказал по темата за вероятното уволнение на спортния коментатор Алипиев? 

Ако е останал такъв, да има предвид, че опорните точки са следните:

1. Кедъра е най-яркият, неповторим и изключителен спортен журналист в национален и световен мащаб, всички други бледнеят пред него
 

2. Има "добра гражданска позиция" и затова „лошите граждани“ го мразят
 

3. Пеевски е виновен за всичко (това по дефолт)

Пропуснете ли някоя от изброените опорни точки, позицията ви няма да се брои. А на третата, драги протестъри, трябва особено да се подпрете и да подгреете аудиторията си, защото правилото е, че Пеевски е виновен за всичко. Дори за мързела на Камен Алипиев да си доучи, защото никой не го е изисквал от него, когато са го назначавали. Така ще изглеждате почти принципни, докато защитавате тезата за калинките в БНТ. В това време Кедъра ще мълчи, защото действително няма образователен ценз и го знае. Но докато мълчи, ще ви дава насоки. „Аз мълча, ама да ви кажа“, е неговата...

Дори и крайните протестъри у нас трябва да разберат, че правилата са за всички. Без изключение! Те би трябвало да го знаят, защото в последните години показаха, че са крайно стриктни и принципни, когато определят кой има и кой няма право да заема даден пост. Моралът изисква да се отнасят по същия начин и към „своите“. E да, ама не!

Ако питате Иван Бедров, темата за вероятното уволнение на Алипиев е топ в държавата. Но тъй като и за опитен журналист като него е ясно, че лобизмът няма общо с професионализма, само я маркира. И пуска напред в „Свободна Европа“ стенобойната машина Полина. Тя пък се разпростира в размишления, че дългогодишният журналист в БНТ и зам.-шеф на спортната дирекция в медията не се вписвал в новите стандарти на обществената телевизия, поради което договорът му най-вероятно ще бъде прекъснат. Причината – той е завършил семестриално спортната академия, но няма диплома за бакалавър. Това ниво на образование вече е задължително за длъжността, след преструктурирането на дирекция "Информация" и обособяването на дирекция "Спорт". А докато Полина Паунова удря по сградата на БНТ като таран, Алипиев удобно се е скрил под най-лесния и най-удобния начин – излизайки в болнични. Въпреки че е бил известен за „проблема“, а и отлично знае, че е учил-недоучил, Кедъра отказва да постъпи като мъж. И пуска кого – Полина Паунова, да му свърши работа.

Някои ще кажат, че тактиката му е добра, още повече, че от бившето работно място на Паунова - „Медиапул“, първи удариха рамо на Алипиев с публикация, според която той щял да мълчи и щял да продължи да си мълчи. Ама докато го твърди пред тази трибуна, Алипиев все пак казва, каквото има да каже. Не за конкретния случай, а по принцип.

Вероятното уволнение на Алипиев от обществената телевизия (и вероятното му преминаване без проблем в частна такава) още не е станало факт, така че е безпредметно да се разсъждава над него по теорията на вероятностите. Но ако се плъзгаме по тази плоскост, то вероятно това трябваше да стане факт много отдавна. Още когато заяви колко ще се зарадва, ако някой пусне „една малка неутронка на Бузлуджа“. Не го каза в качеството на спортен коментатор, но личното му мнение бе тиражирано точно защото е публична личност. И като такъв би трябвало да мери думите си, защото сред зрителите на БНТ има както фенове на „Протестна мрежа“, така и социалисти и техни привърженици. Само че той искаше да се изживява като протестър на държавна служба, което не е допустимо. И вълната от възмущение, която заля социалните мрежи тогава, нямаше нищо общо със сегашното стягане на протестърските среди в негова защита.

За сравнение не може и да става дума. „Протестна мрежа“ отдавна не е каквото беше, мнозина се уредиха с постове и омекнаха, други продължиха да висят във Фейсбук – единственото място, където намират съмишленици и сродни души, с които да хейтят всичко и всички, които им се пречкат и си позволяват да имат лично мнение, различно от тяхното.

Само си представете какво би се случило, ако някой инакомислещ журналист си позволи да се изцепи, че една неутронка в кръга „Капитал“ ще свърши чудесна работа. „Репортери без граници“, асоциации на европейски журналисти – всички вкупом ще изреват, че това е престъпление срещу човечеството и ще започнат да пелтечат нещо за 111-ото място за свободата на словото. Но на спортния коментатор в БНТ му е позволено да си мисли на глас, даже е поощрително. А ако на някой не му харесва този призив към тероризъм и дискриминация, има дистанционно, бе! Личното мнение е неприкосновено!

Така, така – прави са, и един Волгин си имаше мнение, но му свалиха предаването от БНР. Правилно, между другото. Алипиев обаче е свещена крава. Освен това бил създал „визията на спорта в журналистиката“, казва Мария Касимова – Моасе, която в протестърските среди усилено цитират от неделя насам. Според въпросната дама Камен Алипиев – Кедъра, бил личност от мащаба на Невена Коканова, Борис Христов, Никола Гюзелев, Йордан Радичков, Джей Лено, Натали Портман и Майкъл Джордан. „Ма засрамете се, бе!“, реват вкупом всички другари на Кедъра заедно с Моасе и Паунова.

Вместо да се крие зад фустите на хлевоусти журналистки, Алипиев може да проговори. Да каже например щеше ли изобщо да се уреди на работа в БНТ, ако не беше син на баща си – Цветан Алипиев. Да каже какво смята за шуробаджанащината и роднинските назначения в БНТ от едно време. А за това, че го е домързяло да довърши образованието си, може да вини единствено себе си. И да прояви необходимата доза морал. 


Иначе всеки физкултурник може да има претенции да се вреди на работа в обществената телевизия с връзки.

„Аз съм тук, защото това е моята къща“, заяви на един митинг Алипиев. Някой да му припомни, че в къща, споделяна и с други хора, има както изисквания и за лична хигиена, така и цялостна концепция. Иначе къщата ще затъне в боклуци. 


А дали ще бъде уволнен един коментатор в БНТ без образователен ценз, е съвсем друга тема.
 Камен Алипиев си пусна болнични, за да не обяснява по какъв начин е назначен в БНТ и защо не е довършил образованието си 
 

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар