Зима

Зима
Пролет

27 септември 2019 г.

Калин Калпакчиев пуснал втори убиец, свързан с БХК и сие

Едва 15% от съдиите подкрепиха подписка, организирана от ССБ в защита на шефа им

Скандалният съдебен състав, председателстван от Калин Калпакчиев, е пуснал втори убиец, свързан с БХК и други грантаджийски НПО-та. 


Това е станало в същия ден, в който на свобода 6,5 г. по-рано бе пуснат и австралиеца Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов.

Той напусна затворническата килия без да е платил кръвнина и без да е доказал, че се е поправил, благодарение единствено на положителна характеристика, разписана от шефа на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев. Документът се оказва решаващ за състава на Калпакчиев, който поддържа близки финансово-грантови връзки с БХК.

Според проверка на „Правен свят“ осъденият за убийство Борислав Динков намира път към свобода цели 4 години, 7 месеца и 1 ден по-рано по сходен начин като Полфрийман. В края на 2011 г. Борислав Динков е осъден на 17 години затвор за убийството на своя колега автомонтьор Радослав Андреев. По време на съдебния процес, подобно на Полфрийман, Динков твърди, че няма вина за смъртта на своя колега, но такава е доказана и 30-годишният към онзи момент мъж е осъден.

В Софийския затвор Динков започва да работи, за да намали срока на присъдата като заедно с наркотрафиканта Будимир Куйович започва да поправя колите на затворническата администрация. При обиски в гаража, в който са работели, са открити наркотични вещества, алкохол и мобилни телефони. Това обаче не притеснява Калпкчиев, който намира солиден „аргумент“ да освободи Динков.

Този път това е курс по английски език, който Динков води зад решетките и е пряко свързан с цялата грантаджийска верига от НПО-та около кръга „Капитал“ и „Да, България“. Курсът стартира през 2014 г., а Динков е избран за него, след като на доброволческата платформа Time Heroes e публикувана обява за набиране на обучители по английски език. Изборът едва ли е случаен – две години по-рано платформата е създадена от Яна Бюрер Тавание, която към онзи момент е Директор "Кампании и комуникации" в БХК. Тавание е бивш журналист в изданията на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, което обяснява и защо основните медийни партньори на Time Heroes са сайтове и вестници на подсъдимия издател. Дори сървърът на Time Herоes физически е собственост на фирма, 80% от която, според регистрите, притежава Прокопиев.

Яна Тавание е екссъпруга на бившия отговорник по Механизма за сътрудничество и проверка в офиса на Европейската комисия в София Юри Тавание. В края на 2015 г. името му бе замесено в опита на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и на тогавашния член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев да внушат от името на Брюксел, че е искано временното отстраняване на главния прокурор. Година по-късно след тази спекулация, опровергана официално от ЕК, Тавание бе освободен от поста. Доказателство за близостта между БХК и Time Heroes е и фактът, че понастоящем Яна Бюрер Тавание е член на бордовете и на двете организации. Директорът на Time Heroes Павел Кунчев, с когото Яна Тавание живее на семейни начала, е дългогодишен активист на БХК. През месец май т.г. Кунчев е представен като автор на текст на детска книга за "важността на разбирането и емпатията", издадена от БХК.

Яна Тавание лично представя и Годишния доклад за правата на човека на БХК за 2016 г., в който освен нея авторски текст има и друг член на състава, освободил Борислав Динков – съдия Весислава Иванова. Докладчикът по делото Калин Калпакчиев изтъква в подкрепа на мотивите за решението да допусне предсрочното условно освобождаване на Борислав Динков именно завършването на курс по английски език за напреднали в Софийския затвор. Калпакчиев пропуска да посочи, че в периода септември – декември 2014 г. учителка по английски на освободения миналата седмица Динков е добре известната му Биляна Гяурова – Вегертседер, която пое управлението на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) от Христо Иванов, когато настоящият политически лидер стана служебен правосъден министър през месец август 2014 г.

Близостта между Калпакчиев и Биляна Гяурова – Вегертседер е публично известна, не само от множеството им съвместни участия в медиите и по различни грантово финансирани проекти през годините, нито дори през общите позиции, с които Съюза на съдиите в България (ССБ), оглавяван сега от Калпкчиев и БИПИ са излизали по различни кадрови въпроси на съдебната власт.

Междувременно стана ясно, че едва 15% от съдиите у нас подкрепиха подписката, организирана от ССБ в защита на шефа им Калин Калпкчиев. Както стана ясно група върховни съдии, близки до ръководната върхушка на ССБ, са стартирали подписка в подкрепа на Калпакчиев и Весислава Иванова в опит да се противопоставят на силно негативния обществен отзвук от освобождаването на австралиеца. След близо тридневно събиране на подкрепа – от над 2200 съдии у нас към подписката са се присъединили по-малко от 300 от цялата страна. По този начин политизираната съдийска организация всъщност е успяла да се преброи, като лъсва, че дори няма представителност.



"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар