Зима

Зима
Пролет

14 септември 2019 г.

Борисов отново е центърът на Вселената

Бомбастиката явно цели да оправдае пропиляната с лека ръка възможност България да получи един от четирите най-важни поста в Брюксел...
 
Способността на премиера Бойко Борисов да извлече изгода дори и от унизителна за него ситуация наистина е забележителна. 

Последният пример е хвалбата му как той е успял да договори поста на Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд.

"Когато договаряхме всички постове в новата Европейска комисия, ние договаряхме и поста за шеф на МВФ. Ние можехме да вземем външния министър на Европа, но разликата между двата поста е 1000 млрд. долара и глобална възможност за работа в целия свят", каза в сряда Борисов със замах. 


Бомбастиката явно цели да оправдае пропиляната с лека ръка възможност България да получи един от четирите най-важни поста в Брюксел, за сметка на един от по-скоро второстепенните ресори в ЕК.

По собствените му признания той е отказал Георгиева да стане върховен представител на ЕС за външната политика и обраната в седмицата, преди да започне Европейски съвет, който едва в ранните часове на 2 юли постигна съгласие за разпределението на постовете в европейските институции. През цялото това време Георгиева беше разигравана за различни позиции, напълно независимо от българското правителство.

Постът в МВФ се освободи именно на 2 юли, когато тогавашният шеф на фонда Кристин Лагард излезе в последния момент като фаворит за ЕЦБ. За Лагард винаги се е говорило, че иска да заеме европейски пост – още през 2014 г. тя се спрягаше дори за председател на ЕК, но спекулациите не са монета, която може да се търгува. Тоест дори теоретично е нямало възможност Борисов да размени своята подкрепа за плановете на френския президент срещу евентуален пост за Георгиева.

Кристалина Георгиева заема поста в МВФ най-вече заради собствените си качества, но и заради желанието на Франция да запази влиянието си във фонда. Френският министър на финансите Бруно льо Мер дори направи процедура за избор на европейски представител във фонда, каквато досега не е съществувала, за да заобиколи съпротивата на Великобритания, Германия, Холандия и скандинавските страни.

В цялата ситуация от българското правителство се очакваше да не пречи. И в интерес на истината то успя в тази си мисия.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар