Зима

Зима
Пролет

17 септември 2019 г.

Как потъва чисто нов стадион, построен за световното по футбол в Русия

Доста неща около стадиона в Калининград, в руския анклав между Литва и Полша, не изглеждат добре...
 
Само година след като Русия бе домакин на световното първенство по футбол, един от стадионите, завършен и открит месеци преди самото събитие, изглежда вече има сериозни проблеми и може би потъва в тресавище.

Доста неща около стадиона в Калининград, в руския анклав между Литва и Полша, не изглеждат добре. От разрушените огради наоколо, през главоболията с отводнителната система и повишения вече риск от наводнение.


Каква обаче е причината?

Според критиците на проекта, основната причина за проблемите е свързана с избраното за стадиона място. Арената в Калининград е построена върху влажна зона с рохкава почва, където никога преди това не се е издигал голям обект. Строителите е трябвало да укрепват основите с пясък, но от обвиненията на властите става ясно, че са решили да спестят от това, като в същото време са завишили цените за труда. Всичко това довежда до арести, включително и на висш представител на местната власт, срещу когото в момента се води дело, пише "Свободна Европа".

Русия похарчи повече от 14 млрд. долара за домакинството на Световното първенство на ФИФА през юли и август 2018 г., с което превърна събитието в най-скъпото футболно първенство в историята. Както при Олимпийските игри в Сочи през 2014 г., построяването на инфраструктурата и стадионите бе съпътствано с обвинения за корупция, рушвети и лошо свършена работа.

Запустяването и разпадът на големи спортни съоръжения не са рядка гледка. Подобна е ситуацията с много от обектите за Олимпийските игри в Рио през 2016 г. Критиците обаче казват, че е изключително рядко да се види чак такава разруха като на стадиона в Калининград.

Арената струва 300 млн. долара и почти не се използва след края на световното първенство. Стадионът е дом на местния ФК „Балтика“ – отбор от последните дивизии в Русия, който има публика от едва няколко хиляди човека.


Проблемите с канализацията

Арената все пак попадна в светлината на прожекторите на 9 септември, когато прие домакинството на Русия в европейската квалификация срещу Казахстан.

Вместо да се задълбочи върху играта на терена, репортер от водещо спортно издание изрази своя шок от състоянието на стадиона и предрече, че националният отбор повече няма да стъпи там. "Дали няма да падне?", попита той.

Още на следващия ден директорът на общинската фирма, която отговаря за стадиона, Алексей Мойса, свика спешна среща с високопоставени служители на местната власт, на която заяви, че канализационната и дренажната система са в много лошо състояние и се оплака, че се е стигнало дотук, защото не са били взети навременни мерки.

В същото време други специалисти изказаха опасение, че при обилен дъжд стадионът може да бъде наводнен.

Стадионът в Калининград винаги е бил сред най-проблемитичните сред всички построени за домакинството на световното първенство. Издигнат от кота нула, неговото откриване бе забавено до март 2018 г., само няколко месеца преди първия мач. В същото време фирмата, изготвила проекта на стадиона, обяви фалит заради финансовите си проблеми.

35-хилядното съоръжение e построено на остров между ръкавите на река Преголя. На това място никой не строи заради специфичните почви.

Строителната фирма е ръководена от приближения до Кремъл олигарх Арас Агаларов. Той също казва, че за укрепването на основите е използван половината от необходимия пясък. Не само по-малко - пясъкът е бил и с по-лошо от необходимото качество. Агаларов обвинява местната администрация за проблемите.

През 2017 г. полицията арестува Амир Кушков, бившият министър на строителството в област Калининград, Сергей Трубински, бивш заместник-директор, отговарящ за контрола на строежите, и Хаким Еристов, който е начело на фирмата подизпълнител, отговорна за предварителните работи по стадиона, включително укрепването на основите с пясък.


Арести и обвинения

Според „Комерсант“ тримата са обвинени в кражбата на 500 млн. рубли, което се равнява на близо 7.8 млн. долара.

Това не са и единствените задържани по случая. През 2018 г. полицията задържа братята Зявудин и Магомед Могамедови за това, че са откраднали близо 2.5 млрд. рубли (39 млн. долара), от същата фирма подизпълнител, отговорна за началните работи по съоръжението.

Соломон Гинбург, високопоставен политик в Калининградска област и член на местния парламент, твърди, че „гениалността на кражбата“ се корени в избора на терена за строеж.

„Компетентни хора в Калининград предложиха друг сценарий – реконструирането на съществуващия вече стадион на „Балтика“, заяви той пред "Свободна Европа". Според него, ако планът е бил осъществен по този начин, възможностите за корупционни схеми и кражби са щели да бъдат сериозно ограничени.

„Някой обаче имаше нужда да зарови милиони тонове пясък и милиарди рубли в блатото“, казва още Гинбург.

Най-високопоставеният в схемата Кушков твърди, че е невинен. По време на изслушване в съда в Калининград, в което той се включи чрез видео връзка с Москва, Кушков заяви, че не разбира обвиненията срещу себе си и попита къде са доказателствата.

„Ако съм обвинен в извършване на престъпление, къде тогава са доказателствата за заговора? Къде са и тези 752 млн. рубли, които се твърди, че съм откраднал?“, попита той пред съда.


Стадионът в Калининград


Няма коментари:

Публикуване на коментар