Зима

Зима
Пролет

10 октомври 2019 г.

Играта на Ердоган е не просто да се освободи от бежанците, защото са му бреме

Играта му е да използва тези бежанци и брадатите си главорези, за да осъществи етническо прочистване и пълна демографска промяна...
 
Ердоган започна операция с циничното име „Извор на мира” в североизточна Сирия, удряйки над 200 обекта с десетки (засега) жертви. 

Операцията му бе посрещната с масово негодувание от една страна и шумно одобрение от друга. Любопитното е, че одобрението идва от „сирийската умерена опозиция”, а самият Абу Мохамад ал Джолани, лидер на Ал Нусра (сирийския клон на Ал Кайда) публично обяви благодарността си към турския президент. Представям си глупавото изражение на лицето на местните либерали, които сега седят и се чудят Ердоган добър ли е, или лош, щом тяхната любима „умерена опозиция” приветства ударите му.

Официално Ердоган заяви, че има намерение да засели по цялото протежение на турско-сирийската граница бежанците от бежанските лагери в Турция. Първият особено важен факт е, че по това протежение се намира кюрдското етническо землище, върху което Ердоган ще направи буферната си зона. Вторият особено важен факт е, че в бежанските лагери няма кюрди, а араби, асирийци и туркомани. 


Вкарвайки ги в тази зона заедно със собствените си джигити, за да я охраняват, Ердоган ще извърши етническо прочистване на кюрдските региони и цялостна демографска подмяна на населението. Реално, ще се повтори моделът на Африн. Когато прокистата на Ердоган завзеха Африн, най-западния кюрдски анклав, в началото на 2018, те изгониха всички кюрди, които живееха там, а те бяха 80% от населението. Сега Ердоган цели ново етническо прочистване пар ексаланс. 

Такава съдба очаква и всички останали кюрдски анклави, заради които и започва настоящата интервенция. Търси се дълбока демографска промяна, която, ако се случи, ще има непредсказуеми последствия. Кюрдите ще бъдат заменени с милиони араби и туркомани от бежанските лагери в Турция, които ще оформят своеобразен джихадистки защитен пояс по южната граница на Турция. 

Така че, играта на Ердоган е не просто да се освободи от бежанците, защото са му бреме, играта му е да използва тези бежанци и брадатите си главорези, за да осъществи етническо прочистване и пълна демографска промяна в оригиналното кюрдско землище в Сирия. Крайната цел - да предотврати обединението на сирийски и турски кюрди, които искат самостоятелна държава. 

А кюрдите ще се наложи да бягат и да се изтеглят в териториите на юг. Тези територии, обаче, са с арабско и асирийско население, и това може да предизвика нова вълна от насилие, защото асирийците и арабите не ги искат там. От една страна, това може да предизвика нова голяма кюрдска бежанска вълна към Европа, а от друга, ще принуди кюрдите да се преместят на територии вътре в самата Сирия, където ще се смесят с друго население. 

Само че сирийците са безкрайно обидени на кюрдите, заради неколкократните им предателства през годините. А кюрдите можеха да бъдат героите на тази война, можеха да бъдат спасителите на Сирия, ако си бяха сътрудничили със САА. Само дето сега ще бъдат запомнени с това, че по тяхна вина и заради тяхното предателство, Турция е отнела сирийски земи.

В цялата драма около турската инвазия има два много особени момента:
 

- назрява конфликт между политическото ръководство на SDF и обикновените кюрди, които искат Асад максимално бързо да се намеси и да ги защити от Ердоган.
 

- цялата либерална гвардия започна да плюе по Тръмп, че оставя кюрдите на Ердоган. Добре де, ама там, където Ердоган удря, освен американци, трябва да има и французи и британци. Аре – тръмп е лош, ама къде са французите и британците, а? 

Ирини Зикидис

Няма коментари:

Публикуване на коментар