Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2019 г.

"Неолиберализмът се роди в Чили и ще умре в Чили"

След налагането й с насилие в Чили, тази доктрина бе разпространена из целия свят, като се наложи като доминиращ политически дискурс в САЩ и Европа, най-вече в страните от бившия социалистически блок...
 
Чили беше първата страна в света, където неолибералния капитализъм бе приложен на практика.

За целта САЩ спомогнаха за инсталирането на бруталната военна диктатура на Аугусто Пиночет в страната, която да подтисне всякаква съпротива срещу анти-човешките политики на неолиберализма и да разчисти терена за този социален експеримент.

Неолибералната доктрина произхожда от школата на Милтън Фридмън в Чикаго, като той и последователите му стават известни като "Чикагските Момчета". Основните политики, които тя налага на обществата са тежка дерегулация, масова приватизация и унищожение на публичните услуги и другите елементи на социалната държава. След налагането й с насилие и с цената на десетки хиляди жертви в Чили, тази доктрина бе разпространена из целия свят, като се наложи като доминиращ политически дискурс в САЩ и Европа, най-вече в страните от бившия социалистически блок, като България.

Резултатите от нея и в Чили и навсякъде са еднакви - пълна деградация на обществените услуги - образование, здравеопазване, публичен транспорт, безпрецедентни неравенства (богатството в страните приложили неолибералната доктрина е съсредоточено в една шепа хора, докато огромното мнозинство работещи мизерства), дългове и безперспективност.

Днес, 30 години след като тези политики бяха приложени за първи път в Чили, буквално цялото чилийско общество е на улицата и заявява решимостта си да изхвърли не само дясното правителство на милиардера Пиньера, но и целия неолиберален модел опустошил страната.


Без Лого

Няма коментари:

Публикуване на коментар