Зима

Зима
Пролет

14 октомври 2019 г.

"Право и справедливост" спечели парламентарните избори в Полша

ПиС набра популярност благодарение на смесица от засилване на патриотичните настроения, икономически растеж и щедри социални разходи
 
Парламентарните избори в Полша, където вчера управляващата партия "Право и справедливост" циментира властта си, са една от важните теми, коментирани в западния печат.

Американският "Крисчън сайънс монитър" анализира защо управляваща партия, която изглежда се носи надолу по нелиберален коловоз, като този на Унгария, въпреки това се радва на широка подкрепа в страната. Вестникът пише, че от идването си на власт през 2015 г. ПиС е сложила ръка върху държавните институции, кръстосала е шпага с Европейския съюз по различни въпроси - от миграцията до политиката за защита на околната среда, и е въвела спорни съдебни реформи.

"И макар полското гражданско общество и медиите да остават относително разнообразни и да оказват съпротива, някои политики на ПиС изглежда получават пряк импулс от Унгария - фара на нелибералната демокрация в Европа", пише американският вестник.

В самата Полша обаче ПиС се радва на широка популярност, защото се смята, че тя спазва предизборните си обещания и наистина се грижи за обикновените хора.

Изданието цитира позицията на пенсионерка от Гнезно, подкрепяла досега други партии, но вече напълно убедена последователка на ПиС. "Животът стана по-хубав, откакто те са на власт", казва жената. " - Младите хора получават детски надбавки, пенсионерите ще получат допълнителна 13-а пенсия. Страната се движи в правилната посока. ПиС създава работни места тук, в Полша и не се налага хората да отиват да работят в чужбина."

Но въпреки загрижеността в Брюксел и сред либералните кръгове в Полша от пълзящия авторитаризъм истината е, че ПиС набра популярност благодарение на смесица от засилване на патриотичните настроения, икономически растеж и щедри социални разходи.

"Това са изключително важни избори, защото посоката, избрана от ПиС, е към изграждане на еднопартийна държава с някои демократични черти", казва полски социолог и добавя, че това включва също автократично управление с нарушаване на принципа за разделение на властите със силно изразен идеологически елемент.

Вестникът подчертава, че през последните години членката на НАТО Полша, която е най-големият търговски партньор на Германия и шеста по големина икономика в ЕС, в някои отношения се е превърнала от рекламно лице в проблемен член на общността.

Германският всекидневник "Нойе Оснабрюкер цайтунг" предупреждава, че социалната политика се реализира за сметка на демокрацията. В днешната си редакционна статия вестникът подчертава, че "името на полската партия "Право и справедливост" е вярно само наполовина. Отстояването на закона от гледна точка на независима съдебна власт въпреки всичко не е в стила й".
 

"Проблемът е, че мнозинството поляци не се интересуват от съдилищата, както и от справедливостта, стига те самите да са облагодетелствани. С наближаването на изборите справедливостта все повече преминаваше в системата за социално подпомагане под формата на големи облаги като високи детски надбавки и 13-а пенсия", коментира "Нойе Оснабрюкер цайтунг".

"Стратегията на хляб и зрелища направи ПиС избираема в не толкова консервативните големи градове", коментира вестникът, цитиран от БТА.



Няма коментари:

Публикуване на коментар