Зима

Зима
Пролет

11 октомври 2019 г.

Лоредана Каната: Всички обичат Стефан Данаилов

Лоредана пристига за пореден път в България за да е жури на тазгодишното пето издание на Cinelibri
 
Лоредана Каната е една от най-успешните италиански актриси. 

Започва кариерата си в театъра, но през 1999 година всичко за нея се променя с дебюта й на големия екран в The Man-Eater. Тя си партнира с режисьорите Паоло Сорентино, Ферзан Йозпетек и Стефано Анселми. На малкия екран се среща и със Стефан Данаилов.
 

Лоредана пристига за пореден път в България за да е жури на тазгодишното пето издание на Cinelibri. Dnes.bg се срещна с италианската красавица, а тя ни разказа за ролите си, проблемите на актрисите в един мъжки свят и моторите.

"Живяла съм България дълго време, защото съм работила тук. За първи път дойдох през 2001 година, после се върнах през 2004 г., а след това 2009 г. Липсваше ми страната ви, защото не съм се връщала в София в продължение на 10 години. А и имам много приятели тук“, казва актрисата. В продължение на няколко години, тя участва в сериала "Въпрос на чест“, където си партнира и със Стефан Данаилов.

"Всички обичаха Стефан Данаилов. Той е невероятно добър актьор и беше изключително харизматичен и забавен. Прекарах си страхотно, докато работех с него. Вече не си комуникираме толкова, но бих се радвала да се срещнем отново“, споделя красавицата.

Кариерата й я среща и с един от най-добрите режисьори на нашето време – Паоло Сорентино. Заедно те снимат "Младост“.

"Да работя със Сорентино беше мечта, която сбъдната мечта. Той е спечелил всички награди на света и Оскар. Бях в Лос Анджелис когато той прибра Златния глобус, срещнах го след това на партито. После в Италианския културен институт, точно преди да спечели Оскара. Така че мога да кажа, че съм била част от това пътешествие. А той е страхотен, много спокоен докато работи“, споделя актрисата.

Сега тя е в ролята на съдия, като член на журито на Cinelibri. Но тя се оказва и най-трудната в живота й.

"Не обичам да съм съдия. Наистина не ми харесва. Но за мен е чест да вляза в тази роля. Винаги съм оценявала усилията на всички, които се занимават с кино. А и филмите в селекцията ми харесаха толкова много. Мога да кажа, че се забавлявам истински!“, казва Лоредана. По думите й, най-ценното нещо, което търси да открие в една лента, са емоциите.

"Разбира се, обръщам внимание и на техниката, но най-вече ми влияе емоцията, която филмите ми предават. Някои от лентите наистина ме разчувстваха дълбоко“, признава италианката.

Тъй като Cinelibri е фестивал, в който литературата среща киното. Разбира се, заради професията си, Лоредана предпочита да гледа филмови екранизации. Но не отрича, че книгите имат своето предимство.

"Книгата може да те отнесе още по-дълбоко в историята, в характера на героите и техните емоции. Знаете, когато сте чел книгата, понякога не харесвате филма, който някой е направил. Това е, защото вашето въображение е различно от това на сценариста и режисьора. Вие по различен начин си представяте лицата, обстановката, цветовете. Така че е по-добре да изберете, дали да прочетете книгата или да гледате филма.

Така например, когато гледах филма "Парфюм“, който е направен по книга, се влюбих в него. Не ми е останало време да прочета творбата, но всички, които я бяха чели ми казаха, че филмът не е чак толкова добър. А аз се учудих, защото лентата беше толкова добре направена и красива“, споделя красавицата.

През последните няколко години диалогът за мястото на жените в киното става все по-ожесточен. За Лоредана, нито един от много проблеми в киното не е решен.

"Първо имат голям проблем актрисите. Живеем в един свят, ръководен от мъже. Има повече роли за актьори, отколкото за актриси. След това се случва друго – веднъж навършиш ли 40 е дори по-трудно да намериш роля. Има по една-две жени във филмите и в повечето случаи те са на по 25 години.

След това има проблем и при режисьорите – това е една от професиите, в която има най-вече мъже. Жените сме постигнали успехи в толкова много успехи и роли, но в тази сфера все още сме назад. Това трябва да бъде променено“, категорична е тя.

Една от най-големите страсти на нежната красавица са… моторите. Казва, че е било първичен инстинкт.

"Майка ми ми е разказвала, че когато съм била дете, на около 2 години, съм пуснала ръката й и съм тръгнала към един мотор. Това е нещо, като инстинкт, така че, тази страст се е зародила у мен в ранна детска възраст.

Аз карам мотор, но имах инцидент, когато бях на 16 и счупих предните си зъби. Тогава вече знаех, че искам да съм актриса и си казах, че може би трябва да спра с това, защото е опасно. Но е толкова секси и диво. Като микс между човек, животно и машина. Трябва да си смел за да каращ мотор“, разказва Каната.



Няма коментари:

Публикуване на коментар