Зима

Зима
Пролет

9 октомври 2019 г.

Георги Марков: Фантастични победи очакват Качински и Орбан на изборите в неделя

"Европарламентът не хвали Унгария, дори искаше да я замрази в ЕС. Но при „лошия“ Орбан са Сузуки, Опел, Ауди, Мерцедес, БМВ, а сега и Еърбъс..."
 
Във връзка с предстоящите избори тази неделя в Унгария и Полша потърсихме за коментар депутата от ГЕРБ Георги Марков.

- Г-н Марков, Вие следите внимателно Вишеградската четворка. Имате и поглед „на живо” от Будапеща, където сте всеки уикенд. Предстоят важни избори в неделя: парламентарни в Полша и местни в Унгария. Прогнозите Ви?

- В Полша анализаторите очакват фантастична победа на партията на г-н Качински "Право и справедливост". Вероятно той ще има абсолютно парламентарно мнозинство в полския парламент цели 4 години, а премиер ще остане господин Тадеуш Моравецки. Оставането на власт в Полша на консервативното християнско пра­вителство ще има важна роля за още по-голямата близост на страните от вишеградската четворка, както и за разширяването на коалицията. Качин­ски и Орбан са много близки приятели, което става ясно и от перманентните им извънпротоколни обеди.

- На 13 октомври в Унгария ще има местни избори, доколкото ра­збирам опозицията се е фиксирала да пробие Орбан в Будапеща, така както беше пробит Ердоган в Турция. Какъв ще е изходът от вота?

- Информацията ти е вярна. Без съмнение Виктор ще спечели съкрушителна победа в цяла Унгария, в това число и Сегед, къ­дето социалистите имат единствено кмет в големите градове. За това социалисти, либерали, джендъри, клошари и соросоиди се обединиха около единна кандидатура на Гергей Карачони. На вид приятно момче, но ще загуби тежко от действуващия кмет на ФИДЕС, господин Тарлош. Будапеща винаги е била красива, дори може да се похвали с най-висок ръст на туризма в света за последните 10 години. Какво ли не е новирано - от парламента, до катедралите, да не говорим за басейните и баните.

Този Гергей ходи в Истанбул на обмяна на опит, което предизвика смях из християнска Унгария. Върхът на глупостта му бе, че отиде на среща при Тимерманс, човек който маниакално мрази хрис­тиянска Унгария и лично Орбан. Той е най-видният соросоид в неолибералните среди. Именно затова разликата може би ще е още по-голяма от очакваната в полза на партията на Орбан. Навремето шофьорите на такси псуваха съветските танкове, а днес Юнкер и Тимерманс.

Специално за Епицентър.бг ще кажа, че шофьорите на такси в Будапеща са като манекени с костюми, връзки и ухаещи на чистота коли. Ела да те разходя, за да видиш на живо защо Орбан е феномен.

- Споменахте за разширяване на Вишеградската четворка – кога и накъде?

- Не миналата, а по-миналата неделя ФИДЕС имаше конгрес, Орбан подчерта, че е за силен ЕС и страната му държи на членството си в него.

Същевременно обаче премиерът каза Брюксел да си обира платените протестъри и НПО-та срещу Унгария. „Оставете ни намира”, заяви Орбан и добави: „Как ще живеем тук в Унгария решаваме ние, унгарците сега и завинаги”.

Унгарският премиер заяви, че страната му ще прави християндемокрация с християнски ценности, традиционен брак, унгарски деца, национален суверенитет и идентичност. Именно на този форум той заяви, че Вишеградската четворка ще бъде разширена. Не спомена страни.

- Вашите предположения?

- Няма съмнение, че месеци ни делят от връщането на Салвини на бял кон в Италия като премиер. И то за дълго предвид, че италианските социалисти са гроги и бяха напуснати дори от Ренци, а от „Петте звезди” е останала само една. Правителството на Конте, което те създадоха няма обществена подкрепа и изтърва мигрантите. На фона на клането в Париж на 3 октомври вече с порцеланов нож, и това в Щутгарт през август с меч,  Салвини ще бъде буквално качен на трона. На 19 октомври ще има голям митинг на „Лигата”. Очаквам Берлускони да помогне с фенове на "Милан". Италия ще е големият приятел на Вишеградци. Орбан нарече Салвини „моят герой” и „брат по оръжие“. Възможно е към Вишеградците да се присъедини и някоя от прибалтийските страни и Сло­вения. Но аз очаквам първа да е Сърбия!

- Откъде Ви хрумна?

- Наистина е само хрумване. Но не е съвсем безпочвено. На сре­щата на 19 август в гр. Шопрон, Унгария, между г-жа Меркел и Орбан по повод 30-години от падането на първата тухла от Берлинската стена, когато маджарите отвориха границата с Австрия за стотици, а после десетки хиляди граждани на ГДР, имаше интересна пресконфе­ренция. На нея Виктор благодари на Меркел, че стокообменът им за 2018 г. е рекорден – 58 милиарда евро с думите: „Историческа грешка ще е, ако час по-скоро ЕС не приеме Сърбия в своите редици”. Отношенията Орбан-Вучич са направо братски. Унгария е най-големият инвеститор във Войводина, където живеят 500 000 хиляди етнически унгарци /Суботица, Нови Сад, Темерини др./. Дори Унгария направи футболна академия в гр. Топола на името на Ференц Пушкаш и позлати една от най-красивите синагоги в Суботица. “Викторе инвестирай и надоле, към Београд”, възкликна Вучич.

Напоследък Орбан го кани на големи форуми за раждаемостта и демографската криза, на които присъстваха Бабиш, Саркози и бившият премиер на Австралия, затова мисля така. Сърбия е християнска страна и това е много важно за толкова силно християнски страни като Унгария, Полша и другите.

- Във Вашата книга пишете за затопляне отношения Макрон-Орбан и съюзът им срещу Вебер и Тимерманс. Продължава ли това затопляне и на какво се дължи?

- Браво, никой не се бе сетил за такъв въпрос! 3атоплянето продължава - Макрон телефонира на Орбан и лично го покани на погребението на Ширак. 10 дни преди това пред всички френски посланици по света на среща в Париж заяви, че е ревизирал отношението си към Орбан и унгарското правителство, чиято визия за развитие и съхраняване на Европа като християнски континент заслужава внимание. Унгария е малка страна, казва Макрон, но страна като Франция може да помогне да се върви в тази посока заедно с Централна Европа.

Току-що разбрах новината, че в петък, 11 октомври, го е поканил и на официално посещение в Париж, само ден преди изборите, което е голям шамар за неолибералнара общност в Унгария.

Френският президент е притеснен не просто защото загуби евровота от г-жа Льо Пен и не може да създаде движението „Прогресисти“. Той се плаши от новата звезда във френската политика Марион Марешал /внучка на г-н Льо Пен/. Тя е на път да стане макар и неформален лидер на залязващата дясна партия на Саркози и Ширак, наречена „Републиканци”. Думите ѝ: „Франция е станала племенница на исляма
, за съжаление, се потвърждават от миграцията на ножа, кланетата във Франция и посегателствата на християнски празници, които достигнаха близо 800 за миналата година. „Черни жилетки“ реват на летището, че Франция не е на французите.

Накрая да спомена за книгата на известния журналист Лоран Обертон с името „Gerila”. Тя е купена вече от четвърт милион французи. В нея Обертон признава, че Франция е победена от исляма, а неолибералните медии напразно крият това. Книгата бе преведена и представена в Унгария по телевизията под заглавие „Последните дни на Франция“. Неслучайно Макрон прекръсти АЛДЕ и махна думата „либерал“ от Алианса на Европейските либерали и демократи.

- Накрая да Ви попитам за Фолксваген? Президентът Плевнелиев заяви, че трябва да се гордеем, усмихваме и да сме във възторг, че въпреки про­вала на сделката сме подкрепени от Европейския парламент.

- Последната седмица видях известен възторг само при победите на „Лудогорец“ над руснаци и унгарци. Интересно е, че Европарламентът не хвали Унгария, дори искаше да я замрази в ЕС. Но при „лошия“ Орбан са Сузуки, Опел, Ауди, Мерцедес, БМВ, а сега и Еърбъс открива огромен завод за хеликоптери. Лори, ти цитира уважаемия г-н Плевнелиев, а аз пък ще цитирам големия началник Доналд Тръмп пред ООН преди дни: „Бъдещето е на суверенните държави, на патриотите, а не на глобалистите. Мъдрите лидери мислят първо за доброто на народа си и страната си“. Орбан без съмнение е такъв.

- Как върви представянето на книжката Ви, посветена на Виктор Орбан?

- Първият тираж се изкупи. Благодаря на издателство „Сиела“, че тази седмица я пуска като втора порция на пазара. Имаше голям интерес в Казанлък, Дупница и Варна.


Интервю на Лори Борисова, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар