Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2019 г.

Умееш ли да получаваш комплименти?

Човек, който не цени външния си вид, успехите си, придобивките и изборите, които прави, не може да приеме този акт на внимание...
 
Случвало ли ви се е да направите комплимент на някого и да настъпи неловко мълчание, а обектът на вашия комплимент се чувства неудобно, навежда глава и даже се засрамява от оказаното внимание?

Няма отговор на комплимента като например: "Благодаря"; "Благодаря, много мило от твоя стана"; "Благодаря, ти също изглеждаш прекрасно"; "Благодаря, ценя вашето мнение..."

А не мислите ли, че вашата реакция е пряко свързана с вашата самооценка?
 

Това как приемаме комплимент говори за отношението ни към нас самите.

Ако ние не можем да приемем чистосърдечно и с радост отношението и вниманието, което получаваме, то това е свързано с начина, по който приемаме себе си. Човек, който не цени външния си вид, успехите си, придобивките и изборите, които прави, не може да приеме този акт на внимание.

Освен че е обидно за човека, който прави комплимента, отхвърлянето на искрен комплимент за наше качество, резултат от постигната работа или външен вид, автоматично показва отношението ни към собствената ни личност.

А всички знаем колко е приятно да получим похвала - а и това е един от основните методи за мотивация. Искрен комплимент от приятел, познат, колега или случаен за нас човек би следвало да се приеме с усмивка и благодарност към отношението, което сме получили.

В повечето случаи комплиментът от Ваша колежка за новите ви обеци е първосигнален, искрен и не цели друго освен да Ви накара да се усмихнете и да Ви поласкае.

Следващия път когато някой е искрен и любезен към Вас, приемете с усмивка и вътрешно усещане, че вие сте човек, който заслужава да бъде ценен и да получава съответното внимание.

P.S. И не забравяйте да върнете комплимента!



Зоя Хубчева, Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар