Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2019 г.

Иван Гешев е новият главен прокурор

Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев
 
Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България.

В избора участваха 24 магистрати. "За" кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, а "против" –4, с което кандидатурата бе приета.

Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Именно държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

Против избора на Гешев за нов прокурор гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Гешев ще замести на позицията Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

Процедурата по изслушването на Иван Гешев започна днес в 10 часа и приключи девет часа по-късно. През това време той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

Иван Гешев, който досега изпълняваше длъжността зам.-главен прокурор, беше единственият номиниран кандидат в процедурата, издигнат от цялата прокурорска колегия. След като разбра, че е избран, Гешев благодари на всички, които са гласували за него, съобщава Dnes.bg.

На изслушването пред Пленума на ВСС единственият кандидат за главен прокурор заяви, че докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие.

Той обеща да продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание, като според него трябва да има и регламентиран механизъм за разследване на главния прокурор.

"Сигурен съм, че няма да получа толеранс", каза още Гешев по време на изслушването си и допълни, че не кандидатства за политическа длъжност, за да очаква толеранс. Като най-важни неща той открои сформирането на екип и продължаване на действия по оптимизиране на районните прокуратури.

Избраният за нов главен прокурор обясни протестите срещу него с политически и икономически кръгове, засегнати от прокуратурата и прилагането на закона. Гешев допълни, че да се откаже при такава атака, означава да покаже, че го е страх, и да предаде гласуваното му доверие.




Няма коментари:

Публикуване на коментар