Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2019 г.

„Български пощи” ще разпространява печатни издания в страната

Бойко Борисов: "Български пощи" са държавни, така всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат
 
Кабинетът прие решение на днешното си редовно заседание „Български пощи” ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната.

Възлага се на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков да предприеме необходимите действия включително ако е необходимо да предложи законодателни изменения.

"За свободата на словото това, което може да се направи, е да не се позволи частници да извършват разпространението. "Български пощи" са държавни, така всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", обяви на засeданието премиерът Бойко Борисов, цитиран от Banker.bg.

За решението трябва да се вземе под внимание препоръката в мониторинговия доклад на Брюксел за България в частта за свободата на словото и демокрацията. Друга полза от решението ще е, че държавното предприятие не е в добро финансово състояние. Нова дейност би донесла нови приходи. Приходите от пощенски услуги в България през 2018 г. възлизат на 467 млн. лв., което е ръст с 10% спрямо 2017 г. Универсалната пощенска услуга съставлява 22,6% от пазара, като по-големият дял се формира от неуниверсалните пощенски услуги.

Идеята "Български пощи" да получи правото да разпространява и продава печатни издания в страната не е нова. През май 2018 г. на среща на ГЕРБ в Стара Загора Борисов обяви, че това е възможно да се случи. Тогава бе ядосан на отразяване на новини, свързани с него и президента на Франция Еманюел Макрон.

„Български пощи” ЕАД е еднолично търговско дружество със сто процента държавно участие в капитала. Също така дружество разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси. По този начин ще се осигури ефективното разпространение на печатни издания в цялата страна. Това дава възможност за диверсификацията на разпространението без да се ограничава конкуренцията.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар