Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2019 г.

Владимир Путин: Русия доставя газ в Европа само въз основа на търговски интереси!

"Проектите се осъществяват заедно с европейски компании и имат изключително търговски характер. Няма никакви политически мотиви."
 
"Русия изпълнява големи инфраструктурни енергийни проекти с европейските си партньори изключително въз основа на икономически интереси."

Това заяви руският президент Владимир Путин в Москва на международния форум Руска енергийна седмица, предаде ТАСС.

"Продължаваме изпълнението на големи инфраструктурни проекти като газопроводите "Турски поток", "Северен поток".

Морският участък на "Турски поток" е завършен, работи се на суша. "Северен поток-2" също върви по график, вече са изградени над 82 процента от маршрута. Отново ще подчертая, тези проекти се осъществяват заедно с европейски компании и имат изключително търговски характер. Искам още веднъж да изтъкна, няма никакви политически мотиви", каза Путин.

Държавният глава на Русия посочи обаче, че САЩ "грубо се намесват" в европейските действия по "Северен поток-2".

"САЩ винаги са били против нашето енергийно сътрудничество с Европа", коментира Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент отбеляза, че задачата на тези газови проекти е да се диверсифицира маршрутът на газовите доставки, да се премахнат рисковете за транзита и така да се засили енергийната сигурност на Европа.

"Затова логиката на нормалните бизнес отношения взима връх над опитите енергетиката за стане заложник на политическите разногласия", каза Путин.

Той добави, че Русия е готова да удължи сегашния газов договор с Украйна за краткосрочен период, ако е необходимо, и да подпише договор с Киев въз основа на европейското законодателство.
Руският държавен глава отбеляза, че в Азия търсенето на въглеводороди нараства по-бързо, отколкото в Европа.

"Русия вече е най-големият износител на петрол за Китай. През последните 10 години нашите доставки в страната се увеличиха 4,5 пъти, а на петролните продукти - 2 пъти", каза Путин.



Няма коментари:

Публикуване на коментар