Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2019 г.

Мили британци, ще изритате ли своята кралица заради нацисткия поздрав?

Някакви британски алкохолици, ръководени от кралски двор, в който не се знае кой е нацист, кой на кого изневерява и дали мъжете са мъже, а жените жени не могат да ни поучават...
 
Няма да е пресилено да кажем, че последната седмица се превърна в истинско бедствие за българския футбол. 

След онова приказно лято на 1994 г., когато българският футболен фен преживя своята американска мечта, поводите за радост се брояха на пръсти.

За да се стигне до истинската катастрофа в София, когато най-бездушният национален футболен отбор, който нашата страна е имала досега, регистрира най-срамната си загуба в историята с 6:0. Дори резултатът не е толкова стряскащ, защото значително по-големи отбори са падали със същия резултат.

Само си спомнете онова 7:1 при това на полуфинал на Световното първенство, с което Германия унижи Бразилия. Стряскащото в българските национали е липсата на какъвто и да било хъс за победа и желание да защитиш своята футболна чест.

Най-отвратителното обаче бяха заглавията в британската преса на следващия ден. Заради група от 50 души срещу България се изля незапомнен порой от обиди и унизителни нападки.

Едно от заглавията беше "Изритайте ги", а буквите бяха с цветовете на българското знаме. В друг вестник двете държави бяха обозначени като "Лъвовете" за Англия и, забележете, "Животните" за България. Някои ще кажат, че това е свобода на словото. Аз обаче смятам, че това беше преднамерена, предварително режисирана акция. Защо британците избраха точно България за своя жертва не е много ясно.

Но върху нашата държава се залепи етикет на расистка, едва ли не неонацистка държава. Варвари, които мърсят светилището на европейския футбол.

И тук е мястото да попитам. Точно пък британците ли ще ни учат на футболен, че и национален морал? Точно англичаните ли ще ни говорят за нацистки прояви по стадионите и точно тези ли ще ни заклеймяват като най-големите хулигани?

През тази седмица в личния си профил пуснах една снимка на престолонаследника принц Хари, който се беше появил с нацистка униформа на едно тържество на Хелоуин преди години. Излишно е да казвам, че това е проява на, меко казано, лош вкус.

Направо ще си го кажа – това е най-идиотската проява на член на британското кралско семейство. Представете си, все едно на маскен бал в Израел или в Русия някой да се появи с униформа на офицер от SS. Мислите си, може би, че това е единична проява.

Самата кралица Елизабет Втора като шестгодишно дете е заснета как отдава нацистки поздрав, докато си играе в кралското имение Балморал. Да не говорим за Едуард Осми, нейният чичо, който откровено е симпатизирал на нацистите. Тях ще изритате ли, мили поданици на империята?



Точно англичани ли ще ни говорят за неонацистки прояви, след като движението Скинхедс се заражда именно на Острова през 60-те години на ХХ век? А основателят на неонацисткото движение "Кръв и Чест" е също англичанин.

Откога английските фенове са символ на фини шекспирови обноски – откакто трошат поред европейските столици, където техният отбор гостува?

Британските фенове направиха истинска кочина от центъра на София, а ние, за да не развалим европейския си имидж, свенливо си обръщахме главата настрани, вместо да бъдат изпоарестувани мъртвопияните боклуци, които псуваха и замеряха случайните пешеходци, дръзнали да се разхождат в центъра на столицата на собствената си държава.

А какво да кажем на британските туристи, които, като дойдат на "Слънчев бряг", три дни не знаят в коя държава се намират, защото не могат да изтрезнеят?

Това накарало ли е българската преса да пише, че британците са нация от прасета, които обичат да грухтят в кочината си сред локви от повръщано и празни бирени бутилки? Не. Защото ние разбираме малко по-различно свободата на словото. Аз обаче никога не съм бил кой знае колко политически коректен.

Затова ще кажа, че някакви британски алкохолици, ръководени от кралски двор, в който не се знае кой е нацист, кой на кого изневерява и дали мъжете са мъже, а жените жени не могат да ни поучават. Най-малкото, защото последните избори бяха спечелени от недоразумението Найджъл Фарадж, който плашеше британците с нашествие от българи и румънци.

Другото недоразумение с интересната прическа пък е на път да се превърне в герой на Шотландия, защото след Брекзит изглежда, че с Обединеното кралство е свършено. Защото Шотландия и Уелс обявиха, че обмислят да провъзгласят независимост.

А столицата Лондон, управлявана от британецът Садик Кан, пакистанец по произход, обмисля автономен статут.

Бог да пази кралицата, че короната ѝ се клати.

А иначе за футбола – нашето време пак ще дойде. Респект.


Любо Огнянов, Канал 3

Няма коментари:

Публикуване на коментар