Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2019 г.

От 15 ноември автомобилите трябва да са със зимни гуми или с протектор минимум 4 мм

През зимата дълбочината на протектора осигурява най-важния показател - спирачния път
 

Остават по-малко от 10 дни до крайния срок, в който шофьорите трябва да сменят летните си гуми с такива, подходящи за зимни условия.

Според закона, в периода от 15 ноември до 1 март, автомобилите трябва да са със зимни гуми или с такива с минимална дълбочина на протектора 4 мм. От Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия и да не чакат първите минусови температури.

В навечерието на зимния сезон е необходима цялостна подготовка на автомобила, но изборът на зимни гуми е едно от най-важните решения, които всеки шофьор трябва да вземе, категорични са експертите. Oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми напомнят, че зимните гуми не са само за сняг.

Защо трябва да ги поставяме?

Материалът, от който те се изработват, променя качествата си според околната температура. При ниски температури каучукът става по-твърд и сцеплението с пътната настилка намалява, посочват от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми пред БТА.

Гумата е контактът между автомобила и настилката и каква ще бъде сигурността на пътя до голяма степен зависи от правилния подбор на гумите. Според специалистите е препоръчително зимни гуми да се използват при температури под 7 градуса, независимо дали има сняг или не. Летните гуми имат най-добро сцепление при температури между 10 и 30 градуса, а зимните - между 0 и - 20 градуса.

През зимата дълбочината на протектора осигурява най-важния показател - спирачния път.

Как да изберем подходящите гуми?

Специалистите от световната компания, произвела първата зимна гума, съветват да подменяме гумите след шест години активно ползване. От там препоръчват, че е по-добре евтина зимна гума, отколкото лятна гума през зимните условия, като още по-лошо е да се използват гуми втора употреба.

Експерти в бранша смятат, че всичко зависи от пробега, който автомобилът изминава. Ако се движи постоянно, натоварен е, или в рискови условия, в него трябва да се инвестира в гуми от висок клас. Те реализират по-добри възможности и качества по отношение на зимните условия, имат специален състав на каучука.

Производителите на гумите гарантират, че гумата запазва своите свойства за срок от 10 години.

Кога да се смени една гума?

Това зависи най-вече от това каква е дълбочината протектора, което се отнася най-вече за зимните гуми. През зимата дълбочината на протектора осигурява най-важния показател - спирачния път.

"Някои автомобилисти смятат, че е удачно да се поставят две зимни гуми, обикновено на предните колела. Това поражда риск, особено при завои, защото когато предните са зимни, те имат по-високо сцепление спрямо задните и задницата може да се завърти.

Съветите към шофьорите са винаги да проверяват състоянието на гумите, да ги преглеждат за дефекти и износване, да следят какво е налягането в тях.

За България оптималното време за поставянето им е средата на октомври, а смяната им с летните - началото на април. Зимни гуми с грайфер под 3 мм не могат да гарантират оптимално управление и безопасност по заснежени и заледени пътни настилки.

Експертите посочват още, че подготовката на автомобила за зимата не свършва с гумите. Автоекспертите съветват още: Измийте колата и прегледайте лаковото покритие за петна от ръжда, като съответно ги почистите и намажете с боя. Особено внимание отделете на дъното на автомобила, спирачните и горивни тръбопроводи по него.

Обработете ключалките на автомобила със специалните препарати, които се продават по магазините. Намажете гумените уплътнения на вратите и багажника с течен парафин против замръзване. Сложете зимна течност за чистачки, проверете и ако е необходимо - сменете чистачките. Ако автомобилът ви е по-млад от 10 години, сигурно е оборудван с филтър на купето. Неговото запушване влошава парното на колата и бързото обдухване на изпотените прозорци, така, че обезателно го проверете и сменете с нов, съветват експертите

Проверете още акумулатора, запалването, осветлението и антифриза.



Няма коментари:

Публикуване на коментар